Complexele de rachete Iskander-M aduse de Rusia la frontierele occidentale acoperă aproape integral teritoriul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com

Potrivit portalului rusesc Topcor.ru, în ultima perioadă, în presa occidentală, au apărut o serie de informații privind dislocarea brigăzilor rusești de rachete Iskander-M în proximitatea frontierelor cu Ucraina. Din acestea rezultă că, în prezent, Rusia a concentrat în zonă nouă brigăzi de acest tip, care acoperă 95% din teritoriul Ucrainei.

Începând din luna octombrie 2021, Rusia a triplat numărul de brigăzi de rachete Iskander-M care pot lovi ținte de pe teritoriul Ucrainei. Acestea sunt dislocate acum în Regiunea Kaliningrad, în Republica Belarus și în apropierea frontierei cu Ucraina, inclusiv în Peninsula Crimeea.

Cele nouă brigăzi de rachete pot să lanseze, într-o oră, peste 400 de rachete, cu o bătaie de până la 500 de kilometri.

Potrivit analiștilor occidentali, rachetele Iskander-M reprezintă unul dintre cele mai periculoase sisteme de rachete deținute de Rusia.

 

Rușii au dislocat Iskander-M în Kaliningrad, Crimeea și Belarus

 

Comentariul autorului: Potrivit unei hărți, care circulă pe Internet și poartă semnătura doctorului Phillip Karber de la Potomac Foundation, în Regiunea Kaliningrad, în Crimeea și în Republica Belarus se află în prezent câte o brigadă de rachete Iskander-M, în timp ce alte șase brigăzi sunt dispuse de-a lungul frontierei vestice a Rusiei.

1. -imagine fara descriere- (ism_77590500.jpg)

Locurile de dislocare de pe timp de pace ale brigăzilor de rachete sunt marcate pe hartă cu un pătrat roșu cu mijlocul alb, iar locațiile actuale sunt însemnate cu un pătrat roșu complet. Din acestea rezultă faptul că nicio brigadă nu se mai află în locul de deslocare premanentă de pe timp de pace. Fie brigăzile au fost aduse din alte zone ale Rusiei, respectiv din Extremul Orient, fie au fost mutate în poziții avansate, mai aproape de teritoriul ucrainean.

Foarte probabil, în timpul unui eventual conflict dintre Rusia și Ucraina, cele mai întrebuințate rachete vor fi cele ale complexelor Iskander-M, cu bazare terestră, și Kalibr, cu bazare navală.

În prezent Rusia dispune de 13 brigăzi de rachete Iskander-M, din care 12 în compunerea Forțelor Terestre și una în dotarea Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei din Marea Baltică (în Regiunea Kaliningrad). Fiecare brigadă de rachete are în dotare 12 instalații de lansare. Acestea pot să întrebuințeze șapte tipuri de rachete balistice și de croazieră. Principalele versiuni ale acestora sunt reprezentate de rachetele 9M723 (balistică) și 9M728 și 9M729 (de croazieră). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel