Industria militară rusă folosește componente electronice din Germania pentru fabricarea rachetelor Iskander sau dronelor Orlan-10

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Iskander / ministerul apărării
Rachetă Iskander / ministerul apărării

Parchetul german a percheziționat sediul unei companii care se pare că aproviziona Rusia cu electronice folosite și la fabricarea armelor.

Sectorul militar rus este, conform experților, încă dependent de tehnologia occidentală. Asta, deși Rusia susține că industria sa poate funcționa fără componentele europene sau americane.

Publicația germană Tagesschau citează o investigație jurnalistică care a dezvăluit o schemă extrem de nocivă pentru eforturile Europei de sancționare a Moscovei. Mai exact, compania WWSemicon GmbH, de lângă München, este un furnizor european important pentru Compel, un gigant rus în industria pieselor electronice.

Rușii de la Compel spun că utilizează piesele doar pentru sectorul civil. Cu toate acestea, jurnaliștii de la televiziunea germană ARD, împreună cu experți din Țările de Jos și RUSI (think tank Marea Britanie), au stabilit că Compel furnizează echipamente întreprinderilor legate de industria rusă de apărare.

Ciudat este faptul că gigantul rus Compel a fost sancționat anul acesta de SUA, dar nu este încă pe lista de sancțiuni a UE.

 

Componente folosite pe cele mai letale arme ale rușilor

Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării

Potrivit jurnaliştilor, documentele vamale arată că până la jumătatea anului WWSemicon GmbH a trimis în Rusia dispozitive electronice care se găsesc în rămășițele căzute asupra Ucrainei. 

Se pare că au fost trimise în Rusia mii de tranzistoare, circuite integrate sau microcipuri, vitale pentru funcționarea armelor rusești.

Vorbim aici de electronice folosite de dronele de recunoaștere Orlan-10, de rachetele moderne de croazieră Kh-101, dar și de rachetele balistice 9M727 Iskander.

WWSemicon afirmă că livrările au avut loc înainte de introducerea sancțiunilor și au fost legale. Totuși, potrivit jurnaliștilor, articolele sancționate au fost trimise și prin depozitele companiei din Slovacia și Lituania.

Parchetul și biroul vamal german au devenit interesați de dosar. Joi dimineață, sediul WWSemicon a fost percheziționat.

 

Ruta prin țări terțe

 

În orice caz, rutele de livrare în rețeaua companiei sunt greu de înțeles deoarece unele componente sunt ”rulate” prin mai multe țări. Compel și WWSemicon au relații comerciale foarte strânse cu o companie din Hong Kong numită Finder Technologies. Toate cele trei companii sunt legate între ele prin legături personale.

Fiica șefului Compel este partener la WWSemicon din München, mai arată investigația.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel