Compania turcă Baykar va livra gratuit Ucrainei și drona Bayraktar TB2 pe care polonezii voiau să o cumpere din propriile donații

Vlad Florin |
Data publicării:

Potrivit agenției de știri Anatolia, compania turcă Baykar va livra cu titlu gratuit Ucrainei o dronă Bayraktar TB2 și propune ca fondurile strânse de donatorii polonezi să fie direcționate către organizațiile umanitare din Ucraina.

Conform unei scrisori trimise jurnalistului polonez Slawomir Sierakowski, organizator al campaniei de strângere de fonduri din Polonia, firma turcă a informat că va asigura un aparat Bayraktar TB2 pentru poporul ucrainean, care astfel își va apăra mai bine patria, și a propus ca fondurile strânse să fie folosite de organizații umanitare pentru întărirea Ucrainei.

De asemenea, firma turcă și-a exprimat speranța ca această decizie a sa și campania de strângere de fonduri poloneză să conducă la încheierea cât mai curând a războiului și la salvarea de vieți ucrainene inocente în aceste vremuri grele.

În urma mediatizării succeselor obținute de armata ucraineană cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar, la nivel european și international au fost lansate campanii de strângere de fonduri pentru achiziția de drone Bayraktar TB2 pentru Ucraina.

Prima campanie de strângere de fonduri publice a fost efectuată în Lituania, la sfârșitul lunii mai, pentru achiziția unei drone turcești. După acest model, la finalul lunii iunie în Ucraina s-a realizat o campanie de colectare de fonduri pentru cumpărarea a trei drone Bayraktar TB2, iar în luna iulie în Polonia s-au strâns 4,7 milioane de euro pentru achiziția unui aparat. Pentru toate aceste campanii, firma turcă a decis livrarea gratuită a aparatelor și a propus ca fondurile să fie direcționate către organizații umanitare din Ucraina.

Conform mass-mediei turce, campanii similare de strângere de fonduri pentru achiziția de drone Bayraktar TB2 pentru armata ucraineană sunt în plină desfășurare în Canada și Norvegia.

După eficiența dovedită în lupta împotriva insurgenților PKK din sud-estul Turciei și nordul Irakului, în războaiele din Nagorno-Karakh, Siria sau Libia, dronele turcești Bayraktar TB2 au jucat un rol important în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, contribuind la distrugerea unor nave aparținând Flotei ruse din Marea Neagră, inclusiv a crucișătorului Moscova, la atacurile executate împotriva Insulei Șerpilor, dar și a platformelor maritime rusești de extragere a gazelor naturale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel