Compania chineză Huawei a dat în judecată toată România: CSAT, Administrația Prezidențială, Primul Ministru și Ministerul Cercetării, chemate în instanță

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania chineză Huawei a dat în judecată Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Administrația Prezidențială, Ministerul Cercetării și Primul Ministru.

Potrivit datelor publicate pe portalul oficial al instanțelor de judecată din România, Huawei Technologies, Huawei Internațional Co. Limited, Huawei Technologies Hungary Kit și Huawei International au acționat în instanță instituțiile amintite mai sus.

Decizia vine după ce companiei chineze i-a fost interzis accesul în participarea la licitația 5G din România. 

Au fost așadar chemate în instanță de către Huawei următoarele instituții: Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Administrația Prezidențială, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Primul Ministru.

De precizat că Guvernul a aprobat, pe 15 aprilie 2021, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Acest proiect transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între SUA și România. Actul normativ a dus la excluderea gigantului chinez Huawei din rețeaua 5G a României.

Pe de altă parte o altă companie chineză, dar cu sediul la Hong Kong, poate participa la licitație. E vorba de compania Lenovo.

Amintim că în toamna anului trecut, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a motivat faptul că Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited nu prezintă niciun risc de securitate, firma mamă acționând după legile din Hong Kong.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) precizează că cele două companii au cerut Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării emiterea unei autorizări pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software ce aparțin infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel