Comisia Europeană vrea să-și protejeze sediul cu un sistem anti-dronă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul anti-dronă SKYLOCK, sursă foto: SKYLOCK
Sistemul anti-dronă SKYLOCK, sursă foto: SKYLOCK

Amenințarea cu drone este o nouă provocare pentru oficialii de la Bruxelles.

Noul sistem anti-drone ar trebui să prevină funcționarea dronelor de supraveghere și să poată respinge atacurile cu drone, au declarat pentru Politico două persoane familiarizate cu problema, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialii Comisiei Europene sunt obișnuiți să tragă draperiile în fața ferestrelor de la etajele superioare, temându-se de posibili spioni și drone care ar putea filma documente sau întâlniri clasificate.

„Dronele care zboară fără autorizație în apropierea clădirilor publice sensibile pot prezenta un risc de securitate”, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei pentru Politico, adăugând că comisia lucrează cu țara gazdă, Belgia, pentru a răspunde amenințării.

 

Ce sisteme anti-dronă ar putea instala Comisia

Sistemul GameKeeper, de la Thales, format dintr-un radar, detector de frecvențe radio și senzor electro-optic

Cei care au discutat cu Politico au evitat să dea detalii privind cum anume este planificată să fie protejată clădirea comisiei de drone. „Deoarece este o chestiune de securitate, Comisia nu poate comenta în continuare măsurile care au fost luate sau sunt planificate să fie luate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sistemele anti-donă performante, precum cele utilizate în cazul aeroporturilor, au la bază un mix de senzori (detector de frecvențe radio, senzor electo-optic și un radar special, care poate detecta mai ușor dronele de dimensiuni reduse). Sistemul va fi proiectat să detecteze, să identifice, să urmărească și să neutralizeze dronele care zboară în spațiul aerian din perimetrul clădirilor oficiale din capitala Belgiei.

Sistemul anti-dronă poate integra o serie de soluții tehnice necesare pentru a neutraliza drona: bruiaj electromagnetic, intercepție cu ajutorul unor alte drone etc.

În funcție de specificațiile tehnice, sistemul poate identifica nu doar drona, cât și persoana care controlează sistemul UAV prin detectarea transmisiei de la stația de comandă către dronă.

În clădirea Berlaymont lucrează cei mai înalți funcționari ai Comisiei, în total sunt 32.000 de funcționari sub autoritatea Comisiei Europene. În clădire lucrează și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Clădirile Consiliului Uniunii Europene și ale Parlamentului European sunt, de asemenea, situate lângă Berlaymont din Bruxelles. Reprezentanții Consiliului și Parlamentului au refuzat să dezvăluie dacă au în vedere măsuri similare anti-drone. Totodată, reprezentantul consiliului a spus că sunt în aplicare măsurile necesare pentru atenuarea tuturor tipurilor de riscuri.

Din acest an, autoritățile orașului Bruxelles au interzis folosirea dronelor fără permisiunea prealabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel