R. Moldova ar putea primi un nou ajutor de la UE. Maia Sandu: Prietenii ne ajută să rămânem parte din lumea liberă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, informează dpa și Agerpres.

Fondurile europene sunt destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni.

"Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara", a declarat conform unui comunicat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de ţările membre ale UE. Noua tranşă de fonduri ar urma să se adauge sumei de circa un miliard de dolari promisă deja de Uniune Republicii Moldova.

Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 de milioane sunt nerambursabile. Asistenţa financiară este condiţionată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, din aceste 145 milioane de euro suplimentare, restul de 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi „în condiții favorabile”. Banii vor veni în două tranșe în a doua jumătate a anului 2023, cu condiția îndeplinirii condițiilor politice.

„Prietenii ne ajută să rămânem parte din lumea liberă. (...) În ultimii ani, am reușit să întoarcem Moldova pe harta lumii, avem prieteni de încredere și parteneri externi care ne ajută să depășim crizele care ne-au lovit și să rămână parte a lumii libere. (…) Aderarea la UE este proiectul nostru național, care va contribui și la dezvoltarea comunităților din Moldova”, a spus Maia Sandu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel