Comisia Europeană cere aderarea României la spațiul Schengen

Eduard Pascu |
Data publicării:

Comisia Europeană a anunțat că susține aderarea României la spațiul Schengen. ”Spațiul Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre”, a declarat vicepreședintele CE.

Comisia Europeană a prezentat miercuri seara noua sa strategie referitoare la spațiul Schengen, care presupune, printre altele, și aderarea României, transmit Știrile ProTV.

Potrivit CE, ”viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către acele state membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen. Aceasta este atât o așteptare legitimă, cât și o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”.

“Cu Strategia Schengen de astăzi, vom fi mai puternici în exterior pentru a fi mai liberi spre interior. Sistemele IT de ultimă generație vor îmbunătăți gestionarea frontierelor externe, în timp ce cooperarea polițienească îmbunătățită și gestionarea comună a migrației vor ajuta consolidarea spațiului Schengen fără controale la frontieră. Strategia de astăzi va încuraja încrederea și guvernanța pentru a ne permite să anticipăm, să ne pregătim și să reacționăm mai bine și mă angajez să mă asigur că toate statele membre își vor juca rolul”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Potrivit Comisiei Europene, noua strategie Schengen vizează ”asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, prin desfășurarea corpului permanent de pază europeană de frontieră și de coastă; interoperabilitatea sistemelor informaționale pentru gestionarea frontierelor și a migrației până în 2023; o viitoare propunere privind digitalizarea cererilor de viză și a documentelor de călătorie. Comisia solicită, de asemenea, colegiuitorilor să adopte rapid noul Pact privind migrația și propunerea de azil privind examinarea persoanelor care traversează fără autorizație”.

 

Revizuirea frontierelor Schengen

 

La sfârșitul acestui an, Comisia va propune revizuirea Codului frontierelor Schengen pentru a spori rezistența Schengen la amenințări grave, asigurând o coordonare strânsă și introducând garanțiile necesare, astfel încât reintroducerea controalelor la frontierele interne să rămână o măsură de ultimă instanță.

De asemenea, Comisia va prezenta un plan de urgență care să permită reactivarea sistemului de succes Green Lanes pentru traficul de mărfuri neîntrerupt în caz de viitoare crize. În cele din urmă, Comisia va lansa un dialog cu statele membre pentru a aborda reintroducerile pe termen lung ale controalelor la frontierele interne.

În urmă cu 36 de ani, 5 state membre au fost de acord să elimine controalele la frontieră între ele. Astăzi, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne găzduiește peste 420 de milioane de oameni din 26 de state europene. Spațiul Schengen este compus din toate țările UE, cu excepția Bulgariei, României, Croației, Ciprului și Irlandei. De asemenea, include patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel