Comisia Europeană a alocat 205 milioane de euro pentru 16 proiecte industriale de apărare paneuropene

Eduard Pascu |
Data publicării:

Comisia Europeană a anunţat recent 16 proiecte industriale paneuropene în domeniul apărării şi trei proiecte vizând tehnologiile disruptive, care vor beneficia de finanţare în valoare de 205 milioane de euro prin intermediul celor două programe precursoare ale unui Fond european de apărare complet: Acţiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR) şi Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), informează executivul european într-un comunicat difuzat vineri.

"Prin cheltuieli conjugate, Fondul european de apărare va fi mai bine utilizat, iar fragmentarea şi ineficienţa vor fi reduse. Rezultatele pozitive ale programelor precursoare, anunţate astăzi, arată potenţialul mare care există în cooperarea dintre industriile de apărare mari şi mici din toată Europa", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a apreciat că "aceste proiecte promiţătoare demonstrează capacitatea UE de a promova şi de a sprijini cooperarea dintre industriile de apărare din Europa şi dintre statele membre''. ''Prin dezvoltarea de tehnologii şi capacităţi de vârf în domeniul apărării consolidăm rezilienţa şi autonomia strategică ale UE. Toate părţile implicate în lanţul valoric din sectorul apărării pot beneficia de acest lucru, indiferent de dimensiunea şi originea lor în interiorul UE. Cu un nivel de finanţare adecvat, Fondul european de apărare va putea amplifica semnificativ aceste prime reuşite", a declarat el, transmite Agerpres.

 

Sute de firme au aplicat pentru proiectele de apărareÎn total, 441 de entităţi au dat curs cererii de propuneri EDIDP, contribuind la 40 de propuneri. 223 de entităţi, care au contribuit la 16 propuneri, vor fi sprijinite prin EDIDP. În proiectele EDIDP sunt implicaţi participanţi din 24 de state membre. IMM-urile reprezintă 37% din numărul total de entităţi care primesc finanţare din partea EDIDP (83 de IMM-uri). În premieră, PADR sprijină trei proiecte dedicate tehnologiilor disruptive, prin apeluri de propuneri dedicate, în pregătirea viitorului Fond european de apărare, care alocă până la 8% din bugetul său acţiunilor disruptive.

Proiectele anunţate vor sprijini dezvoltarea capacităţilor europene de apărare, cum ar fi dronele şi tehnologiile conexe (drone tactice şi drone dificil de detectat, sisteme de detecţie şi evazive pentru drone militare, platforme informatice periferice pentru drone), tehnologii spaţiale (receptoare criptate Galileo de calitate militară, sarcină utilă optică de calitate militară pentru sateliţi mici, sisteme big data pentru supraveghere prin satelit), vehicule terestre fără pilot, sisteme de rachete de înaltă precizie, (BLOS - rachete antitanc), viitoare platforme navale, capacităţi de atac electronic aeropurtate, reţele tactice şi suprasecurizate, platforme de avertizare pentru situaţii de urgenţă cibernetică sau tehnologii de camuflaj activ de generaţie următoare. Aceste proiecte se adaugă celorlalte 15 proiecte de cercetare deja finanţate începând din anul 2017 prin PADR şi sprijinului direct care va fi acordat pentru două proiecte de anvergură (MALE - drone de medie altitudine şi mare anduranţă şi ESSOR - tehnologii radio europene securizate definite prin software).

 

Investițiile se propagă în economieProgramul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în valoare de 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020, şi, respectiv, Acţiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR), care a dispus de un buget de 90 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019, sunt programe-pilot ale viitorului Fond european de apărare, care vor sprijini funcţionarea unei baze industriale de apărare inovatoare şi competitive şi vor contribui la autonomia strategică a UE. PADR acoperă faza de cercetare a produselor de apărare, inclusiv cele privind tehnologiile disruptive, în timp ce EDIDP sprijină proiectele de colaborare privind dezvoltarea, de la proiectare la prototip.

În industria de apărare a UE lucrează aproximativ 440.000 de angajaţi cu înaltă calificare, iar activitatea sa a avut multe efecte de propagare asupra aplicaţiilor civile şi este, într-o măsură din ce în ce mai mare, o industrie care aduce beneficii economiei în general. Acest sector va fi afectat sever de criza provocată de coronavirus. Deblocarea a peste 200 de milioane de euro va contribui la sprijinirea competitivităţii şi a potenţialului său de inovare, inclusiv prin stimularea investiţiilor statelor membre în cercetare şi dezvoltare printr-un efect de levier de peste 113 milioane de euro.

Citește și: Președintele Eurogrupului: UE, într-o situație economică comparabilă cu cea dintr-un război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel