Șefa Comisiei ar dori înființarea postului de comisar european pentru apărare. Portofoliul ar putea merge către o țară din est

Estonia susține crearea funcției de comisar pentru apărare în următoarea componență a Comisiei Europene, a declarat președintele Alar Karis. Ursula von der Leyen, actualul președinte al comisiei, care ar putea deveni șeful și următoarei componențe a comisiei, a vorbit despre necesitatea unui comisar pentru apărare.

Sâmbătă, von der Leyen a vorbit și despre crearea postului de comisar pentru apărare la Conferința de securitate de la München, iar ideea adună sprijin în rândul statelor membre, a scris EurActiv.com. „Dacă aș deveni următorul președinte al Comisiei Europene, aș avea un comisar pentru apărare”, a spus el audienței la conferința de la München.

Președintele eEstoniei Alar Karis a arătate că țările Uniunii Europene ar putea consolida arhitectura de securitate a UE și în cadrul NATO și că UE și statele sale membre în mod individual ar trebui să sporească investițiile în apărare, să consolideze capacitățile industriei de apărare și ale forțelor armate.

„Sustin ideea de a crea un comisar pentru apărare [în cadrul Comisiei Europene] și de a revizui strategia de apărare a Uniunii Europene”, a scris președintele Alar Karis într-un articol de opinie publicat luni de Politico.

„Fiind cea mai puternică uniune economică din lume, Uniunea Europeană are un rol imens aici”, a subliniat Karis.

De asemenea, șeful statului eston și-a exprimat sprijinul pentru modificarea regulilor Băncii Europene de Investiții, care ar permite investiții în dezvoltarea militară a UE. „Și susțin, de asemenea, consolidarea ambiției Fondului european de pace (EPF), deoarece este singurul mecanism la nivelul UE care oferă sprijin militar comun Ucrainei și partenerilor noștri”, a adăugat Karis.

Cu toate acestea, limitele puterilor noii poziții sunt încă neclare.

Potrivit tratatelor Uniunii Europene, politica externă și de securitate a UE este responsabilitatea Înaltului Reprezentant al Comunității pentru politica externă și de securitate, care este și vicepreședintele Comisiei. Înaltul Reprezentant este, de asemenea, șeful Agenției Europene de Apărare.

Cu toate acestea, în actuala comisie, problemele de apărare au fost în mare măsură în subordinea comisarului pentru piața internă Thierry Breton, care a fost foarte ocupat cu promovarea industriei militare europene, inclusiv a inițiativei milioane de proiectile, de la începutul războiului la scară largă din Ucraina.

Ideea lui Von der Leyen este susținută și de familia sa politică, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, care crede în manifestul său dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European că portofoliul european de politică externă și de apărare ar trebui reorganizat mai larg, a informat EurActiv.

În același timp, actualul înalt reprezentant al politicii externe, Josep Borrell, s-a arătat sceptic cu privire la idee. „Un lucru este industria de apărare și altul este apărarea”, a spus EurActiv, citat de Borrell. „Apărarea este de competența statelor membre UE (...), dar mai multă cooperare în domeniul industriei de apărare ar fi bună și este de competența Comisiei Europene”, a spus Borrell. „Numai sectorul apărării (aducerea Comisiei la coordonare – n.red.) este împotriva Tratatului UE”, a adăugat el.

 

Portofoliul poate merge unui politician dintr-o țară din est

 

EurActiv a mai subliniat că, potrivit lui von der Leyen, este încă deschis ce reprezentant al țării va primi postul, dar a adăugat că este important ca candidatul din Europa Centrală și de Est să obțină un portofoliu bun.

„Este un portofoliu bun”, a spus von der Leyen, referindu-se la funcția de comisar pentru apărare.

În acest context, EurActiv îl menționează și pe premierul estonian Kaja Kalla, numind-o o puternică candidată la postul de diplomat de vârf al UE în următoarea comisie. Kallas a spus cu voce tare necesitatea ca UE să concentreze resursele pe producția de muniție și să accelereze livrările către Ucraina.

În timp ce Consiliul European, format din liderii statelor membre, decide cu privire la funcțiile președintelui Comisiei Europene și ale înaltului reprezentant pentru afaceri externe, repartizarea altor portofolii în comisie este decisă de președintele comisiei.

”Ucraina este capabilă să câștige acest război. Se dovedește deja de un deceniu că o țară mai mică poate rezista uneia mai mari, dacă prietenii ei îi ajută. Estonia a calculat că, dacă fiecare țară europeană contribuie cu doar 0,25% din PIB-ul său către Ucraina în următorii ani, Ucraina va fi învingătoare. Apoi, putem numi cacealma Rusiei că poate menține această luptă mult mai mult timp”, arată Politico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel