Dezaprobare pentru ”garanțiile de securitate” ale lui Macron pentru Rusia. Mai multe state din Flancul Estic, protest oficial

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un grup de țări din flancul estic al Uniunii Europene și-a exprimat oficial dezaprobarea față de declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron conform cărora merită să discutăm cu Rusia despre „garanțiile de securitate” pentru Moscova. 

Statele baltice și alte state europene și-au prezentat, în mod oficial, Franței dezaprobarea față de comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron cu privire la garanțiile de securitate pentru Rusia.

Într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1 pe 3 decembrie, Macron a spus că Europa trebuie să se gândească „cum să ofere garanții Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor”.

Un „punct esențial” în orice discuții de pace privind războiul din Ucraina ar trebui să fie modul de a oferi „garanții” de securitate Rusiei, având în vedere preocupările Moscovei cu privire la NATO, a declarat Macron.

Aceste comentarii au fost imediat atacate de Ucraina și statele baltice, în timp ce președinția franceză și ministerul de externe au încercat să le minimizeze, scrie Reuters.

Republica Cehă, care deține președinția Consiliului UE, a contribuit la organizarea demersurilor diplomatice.

Susținătorii demersului au inclus statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, alături de Polonia și Slovacia, au declarat doi diplomați. Reuters scrie că nu a putut stabili exact câte țări au susținut această mișcare sau dacă Cehia este printre semnatarii documentului.

Ministerele de externe franceze, cehe și slovace nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Ministerul polonez de externe a refuzat să comenteze.

Republica Cehă a distribuit săptămâna trecută un non-paper, un proiect de demers, către membrii UE, au declarat cei trei diplomați europeni. 

***

Remarcile președintelui Macron au preluat o temă pe care a urmărit-o încă de înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie. „Trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să oferim garanții Rusiei în ziua în care aceasta va reveni la masa negocierilor”, a spus Macron.

„Unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va ajunge direct la ușile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia”, a spus el.

Interviul de la  TF1 a părut înțelegător față de preocupările președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei și a fost imediat preluat de TASS, agenția de știri de stat rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel