Comandantul român mort pe nava israeliană Mercer Street | MAE va urmări activ investigaţia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că va acorda întreaga asistenţă necesară şi va urmări activ investigaţia în curs privind natura şi circumstanţele incidentului violent care a dus la decesul cetăţeanului român, într-un atac comis joi, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului, în Marea Arabiei.

MAE afirmă, într-un comunicat, că reprezentanţii Ambasadei României la Muscat au contactat de urgenţă autorităţile omaneze pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor. Urmare demersurilor misiunii diplomatice, autorităţile omaneze au confirmat decesul unui cetăţean român aflat la bordul navei.

De asemenea, având în vedere faptul că nava este administrată de o companie care îşi desfăşoară activitatea şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă companie pentru informaţii suplimentare. În urma acestora, reprezentanţii companiei au precizat că familia cetăţeanului român a fost notificată cu privire la deces, prin intermediul agenţiei angajatoare din România.

MAE menţionează că, până la acest moment, misiunile României nu au recepţionat solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasadele României la Muscat şi Londra, continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în limita competenţelor legale.

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi, în circumstanţe neclare, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian, a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime, care administrează vasul, au informat Reuters, AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Un cetăţean român şi unul britanic au decedat, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că nu ştie dacă există şi persoane rănite.

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului.

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter "suspiciuni de piraterie" la bordul M/T Mercer Street.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel