Comandantul grupului de trupe ”Harkov” a fost înlocuit de urgență pe fondul ofensivei ruse cu adjunctul șefului Statului Major General (media ucraineană)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul de brigadă Mîkhailo Drapatîi / Mykhailo Drapaty (facebook.com/MinistryofDefence.UA)
Generalul de brigadă Mîkhailo Drapatîi / Mykhailo Drapaty (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Ca urmare a surprinzătoarei ofensive ruse în partea de nord a regiunii Harkiv (ukr.) / Harkov (rus.), ucrainenii au recurs la prima schimbare de personal în armată.

Mîkhailo Drapatîi a devenit noul comandant al grupului de trupe operaționale-tactice din Harkiv. El l-a înlocuit pe actualul comandant, generalul Yuri Halushkin.

Portalul de știri RBK-Ucraina informează că, în urma capturării de către inamic a unui număr de sate de graniță din regiunea Harkiv / Harkov, a fost înlocuit comandantul grupului operațional-tactic de trupe ”Harkiv”.

„Conform deciziei conducerii militare, din 11 mai, generalul de brigadă Mîkhailo Drapatîi a fost numit în postul de comandant al grupului tactic operațional de trupe „Harkiv”.

Înainte de aceasta, grupului de trupe operaționale-tactice din Harkiv a fost comandat de generalul de brigadă Yuri Halushkin. El se afla în această funcție din aprilie, în locul lui Andrii Hritskov.

În același timp, se arată că Drapatîi, în ciuda noii sale numiri, continuă să ocupe postul de adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, mai arată publicația citată

Amintim că situația din regiunea Harkiv, unde rușii și-au început înaintarea vineri, rămâne dificilă, așa cum recunoștea luni Statul Major ucrainean. În luptele pentru Vovceansk, rușii au obținut un succes tactic, arată Kievul.

 

Mîkhailo Drapatîi a luptat încă din 2014 în estul Ucrainei

 

Generalul de brigadă Mîkhailo Drapatîi este unul dintre cei mai cunoscuți comandanți ucraineni din perioada inițială a Războiului din estul Ucrainei, care a început în aprilie 2014.

El a fost cel care a comandat batalionul 2 mecanizat al Brigăzii 72 mecanizate, care în mai 2014 a eliberat Mariupolul de forțele susținute de ruși. De asemenea, a luat parte la luptele de la graniță.

Ulterior, în perioada 2018-2022, Drapatîi a fost șeful de stat major al Brigăzii 30 mecanizate și și-a continuat cariera militară. 

În timpul războiului pe scară largă cu Federația Rusă, până în ianuarie 2024, Drapaty a condus grupul operațional „Herson”. El a fost unul dintre comandanții superiori care au condus eliberarea malului drept al Regiunii Herson în toamna lui 2022.

Din februarie 2024, Drapatîi ocupă funcția de adjunct al șefului Statului Major General pentru Instruire Militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel