Comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific: China ar putea profita de criza ucraineană

S.I. Catalin |
Data publicării:
Generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific.
Generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific.

Generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific, a avertizat miercuri ca de pe urma crizei ucrainene ar putea profita şi China. Astfel, Beijingul ar putea recurge la gesturi provocatoare în Asia, mizând pe faptul că puterile occidentale sunt ocupate acum să găsească o soluţie la rezolvarea situaţie tot mai tensionate cu Rusia.

Generalul Kenneth Wilsbach a subliniat că susţinerea pe care o oferă Beijingul Rusiei în conflictul său cu Occidentul asupra Ucrainei ridicată semne de întrebare cu privire la intenţiile Chinei în Asia.

,,Dacă ne întrebăm, oare China va vedea ceea ce se întâmplă în Europa şi (...) va încerca ceva în Indo-Pacific, într-adevăr, aceasta este un motiv de îngrijorare", a subliniat responsabilul militar american în marja unui Salon de aeronautică de la Singapore.

,,Sunt îngrijorat cu privire la faptul că ei (China) ar putea dori să profite. Nu ar fi surprinzător dacă ei vor încerca ceva ce ar putea fi provocator, pentru a vedea în ce măsură reacţionează comunitatea internaţională", a precizat generalul american, potrivit AFP.

Având peste 100.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi la frontiera ucraineană, Kremlinul este acuzat că pregăteşte o nouă invazie militară împotriva Ucrainei, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, acuzaţii respinse de Rusia, care afirmă că vrea doar să-şi asigure securitatea. Acest lucru, în opinia Moscovei, înseamnă că Ucraina să nu devină stat membru al NATO.

Atunci când China şi-a exprimat sprijinul pentru Rusia într-o declaraţie comună la începutul lui februarie, opunându-se extinderii NATO, generalul Wilsbach a declarat că a purtat discuţii cu colaboratori şi alte "entităţi" în regiune cu privire la ce implica aceasta.

Forţele generalului Wilsbach, cu baza în Hawaii, ar avea un rol-cheie dacă un conflict s-ar declanşa în Pacific.

Beijingul este acuzat de mai mulţi ani că provoacă tensiuni în regiune, în măsura în care China îşi întăreşte controlul asupra insulelor şi insuliţelor din Marea Chinei de Sud.

China revendică aproape toată această zonă, ceea ce contestă mai multe ţări riverane precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Brunei.

Potrivit AFP, SUA nu au revendicări asupra acestei zone, însă apără principiul libertăţii de a naviga pe rute maritime strategice. 

China şi-a sporit în ultimele luni presiunile asupra Taiwanului, pe care îl consideră parte integrantă din teritoriul său, cu numeroase incursiuni cu avioane de vânătoare în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

În general, atunci când China examinează crize, ea se uită dacă există vreo "oportunitate de câştig". În cazul Ucrainei, există "probabil mai multe opţiuni" pentru Beijing, a mai spus generalul american. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel