Comandant ucrainean: Am dat o luptă demnă în Avdiivka. Ne retragem pe poziții pregătite pentru a ne reîntoarce

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat de infanterie pe drumul spre Avdiivka, 14 februarie 2024. Sursa foto: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images.
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat de infanterie pe drumul spre Avdiivka, 14 februarie 2024. Sursa foto: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images.

Andrii Biletskîi, comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt, fondator al Batalionului Azov și fost deputat ucrainean, le-a mulțumit soldaților ucraineni "pentru lupta demnă pe care au dat-o împotriva inamicului la Avdiivka".

,,Le mulțumesc soldaților pentru lupta demnă pe care au dat-o împotriva inamicului la Avdiivka, în fața superiorității numerice totale a rușilor în ceea ce privește efectivele, echipamentele și obuzele", spus Andrii Biletskîi.

,,Ne retragem pe poziții pregătite pentru a ne reîntoarce și a lovi și mai tare. Sunt recunoscător comandamentului pentru decizia lor echilibrată. Bătălia continuă", a precizat Biletskîi.

Anterior, Brigada a 3-a de Asalt a raportat că două brigăzi rusești au suferit o înfrângere crucială pe frontul din Avdiivka, dar militarii ucraineni sunt nevoiți să "lupte la 360 de grade", iar rușii desfășoară noi forțe în Avdiivka.

Cu câteva ore în urmă, generalul ucrainean Oleksandr Sirskîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat retragerea unităților ucrainene din Avdiivka.

 

Generalul ucrainean Oleksandr Sirskîi: Vom recupera Avdiivka oricum

 

,,Pe baza situației operaționale din jurul Avdiivka, pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea militarilor, am luat decizia de a retrage unitățile noastre din oraș și de a trece la apărare pe linii mai avantajoase", se arată în declarație comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

,,Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești și au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele", a spus Oleksandr Sirskîi, potrivit Kyiv Independent.

Avdiivka, situată la doar câțiva kilometri de Donețkul ocupat, s-a confruntat cu atacuri rusești în valuri începând din octombrie 2023, în timp ce trupele Moscovei urmăresc să încercuiască și să captureze orașul. Rapoartele recente sugerează că situația din zonă  este din ce în ce mai gravă.

"Luăm măsuri pentru a stabiliza situația și a menține pozițiile ocupate", a adăugat Sirskîi. "Viețile militarilor sunt de cea mai mare valoare. Vom recupera Avdiivka oricum".

De asemenea, generalul ucrainean Oleksandr Tarnavskîi a raportat la începutul zilei de astăzi că Rusia arunca "toate rezervele" în asalturile împotriva Avdiivka și redistribui trupe din alte sectoare.

Forțele ucrainene ar fi respins 30 de atacuri rusești pe 16 februarie. De asemenea, Rusia a lansat 20 de atacuri aeriene și peste 150 de obuze de artilerie.

Anterior, la 16 februarie, Tarnavskîi a anunțat că trupele ucrainene s-au retras din Zenit, o poziție de la periferia sud-estică a Avdiivka care a servit drept punct forte al Ucrainei din 2014.

În pofida avansurilor rusești, campania de la Avdiivka a fost extrem de costisitoare pentru Rusia în ceea ce privește efectivele și echipamentele. Tarnavskîi a declarat că numai de la 1 ianuarie, Moscova a pierdut peste 20.000 de soldați, 199 de tancuri și 481 de vehicule blindate de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel