Coaliţie arabo-kurdă, negocieri cu puterea de la Damasc

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

O coaliţie arabo-kurdă angajată în negocieri inedite cu puterea de la Damasc a anunţat sâmbătă crearea de 'comitete' însărcinate cu continuarea discuţiilor.

O coaliţie arabo-kurdă angajată în negocieri inedite cu puterea de la Damasc a anunţat sâmbătă crearea de 'comitete' însărcinate cu continuarea discuţiilor în vederea găsirii unei soluţii politice care să prevadă o 'descentralizare', relatează AFP. 

Mult timp oprimaţi de către regim, kurzii din Siria au profitat de conflictul care răvăşeşte ţara din 2011 pentru a instaura o autonomie de facto în regiunile aflate sub controlul lor în nordul şi în nord-estul Siriei, aproape 30% din teritoriu, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). O delegaţie a Consiliului Democratic Sirian, braţul politic al Forţelor Democratice Siriene (FDS) susţinute de Washington, a avut joi discuţii la Damasc, la invitaţia guvernului sirian, primele de acest tip. 

"S-a decis formarea de comitete pentru a avansa cu negocierile cu scopul de a rezolva toate problemele în aşteptare", a precizat Consiliul Democratic Siria într-un comunicat, fără a furniza detalii despre natura acestor comitete şi fără a anunţa fata discuţiilor viitoare. Întâlnirea "a pus bazele unui dialog" cu obiectivul pe termen lung "de a pune capăt violenţelor şi războiului" şi "de a crea o foaie de parcurs care să ducă la o Sirie democratică şi descentralizată". 

Prin desfăşurarea acestor negocieri, kurzii ar încerca să îşi păstreze cât mai mult din ceea ce au obţinut până acum şi să evite un conflict cu regimul care, întărit de sprijinul militar al Rusiei şi Iranului, a reuşit să recucerească peste 60% din ţară după mai multe ofensive împotriva rebelilor şi jihadiştilor. 

Preşedintele Bashar al-Assad, care critică sprijinul american pentru FDS, a anunţat în mai că va recurge la forţă pentru a recâştiga teritoriile kurde. La sfârşitul lui 2017, şeful diplomaţiei siriene Walid Muallem a recunoscut că kurzii sirieni îşi doresc "o formă de autonomie", precizând că această chestiune este "negociabilă".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel