Cipru și Bulgaria sunt statele UE în care cetățenii dezaprobă cel mai puțin agresiunea rusă

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Un recent sondaj de opinie arată că Cipru este singura țară din UE în care majoritatea populației nu este de acord sau tinde să nu fie de acord că autoritățile ruse sunt primele responsabile de războiul din Ucraina.

Sondajul, efectuat de Eurobarometru la solicitarea Comisiei Europene, a relevat, de asemenea, că ciprioții sunt cei mai nemulțumiți față de răspunsul pe care NATO și SUA l-au dat agresiunii rusești.

În același timp, Cipru este singurul stat membru în care mai mult de jumătate dintre cei chestionați nu sunt de acord cu sancțiunile împotriva oligarhilor ruși.

Mai exact, 51 la sută dintre ciprioți fie sunt total în dezacord (23%), fie tind să nu fie de acord (28%) că autoritățile ruse sunt principalele responsabile pentru situația actuală din Ucraina.

Aceste cifre sunt deosebit de neașteptate, având în vedere că 52% dintre respondenții din toate țările sunt total de acord că autoritățile ruse sunt primele responsabile pentru situația actuală, iar  26% tind să fie de acord cu acest lucru.

După Cipru, următoarele state care nu consideră Rusia că fiind principalul responsabil al războiului sunt Bulgaria (46%) și Grecia (45%), comparativ cu doar 6% finlandezi și 7% dintre polonezi, în timp ce media UE a fost de 17 la sută.

Respondenții din Cipru (18%), Grecia (24%) și Bulgaria (30%) sunt, de asemenea, cel mai puțin mulțumiți de faptul că NATO a răspuns provocării ruse, în timp ce în Danemarca (69%) au fost cei mai mulțumiți.

În același timp, cei din Cipru au cea mai mică încredere în diferitele surse de informații cu privire la războiul din Ucraina, încrederea în autoritățile europene în această chestiune variind de la 39% în Grecia, 41% în Bulgaria și 42% în Cipru, la 85% în ​​Finlanda și Portugalia.

Cei din Cipru și Bulgaria sunt și cei mai reticenți privind finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare Ucrainei, cu doar 30-31% în favoarea sprijinului, comparativ cu 90% dintre finlandezi.

În ceea ce privește sancțiunile, sondajul a constatat că sprijinul pentru sancțiunile economice care vizează Rusia este mare în majoritatea țărilor UE, în 21 de țări acesta fiind de peste 70%, în timp ce doar Cipru și Bulgaria acesta este sub 50%. La celălalt capăt al clasamentului Finlanda, Polonia și Portugalia susțin sancțiunile economice care vizează Rusia în procent de  91-93%.

Nu în ultimul rând, ponderea celor care sunt de acord că Ucraina face parte din familia europeană variază de la 48% în ​​Bulgaria și Cipru, la 84% în Suedia, 85% în Polonia, 86% în Portugalia și 87% în Finlanda.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel