Ciocnirile de la frontiera dintre Tadjikistan și Kârgâzstan s-au soldat cu două decese și zeci de răniți

Costea Cătălin |
Data publicării:

Reprezentanți ai autorităților din Tadjikistan și Kârgâzstan au avut o întâlnire de urgență în cursul nopții, în orașul tadjik Isfara, după cum a informat centrul de presă al trupelor de frontieră din Tadjikistan.

„În prezent, situația la granița de stat dintre Tadjikistan și Kârgâzstani este stabilă, o comisie mixtă a structurilor relevante ale ambelor părți studiază cauzele și factorii conflictului de la frontieră”, se precizează în comunicat..

Joi, 27 ianuarie, pe un segment al frontierei dintre Tadjikistan și Kârgâzstan a avut loc o confruntarea între forțe militare ale celor două state, după ce Bișkek-ul a acuzat partea tadjică de blocarea unei căi de comunicații rutiere care leagă orașele kârgâze Batken și Isfana (regiunea Batken).

Situația s-a înrăutățit în jurul serii, când aproximativ 35 de militari aflați în punctul de conflict de ambele părți, au deschis focul unii împotriva altora.

În cursul nopții, în urma negocierilor dintre reprezentanții celor două țări, s-a ajuns la o înțelegere privind încetarea completă a focului. Cu toate acestea, aproximativ 1.500 de cetățeni din kârgâzi au fost evacuați din satele din apropierea locului unde a avut loc incidentul.

Ministerul Sănătății din Kârgâzstan a informat deja că numărul militarilor kârgăzi răniți în urma ciocnirilor de la granița cu Tadjikistanul a crescut la 11 persoane.

„Numărul militarilor răniți din Kârgâzstan a ajuns la 11 persoane.[...] Toți au fost internați în spital într-o stare de gravitate moderată”, se precizează în comunicat.

De cealaltă parte, Comitetul de Securitate Națională din Tadjikistan a informat că doi civili au fost uciși în timpul schimbului de focuri, iar alte „10 persoane au fost rănite pe partea tadjică, dintre care șase militari și patru civili”.

Comentariul autorului: Între cele două țări, în special în regiunea Batken de la frontiera comună, există o lungă istorie de tensiuni cu privire la accesul la resurse. Alocarea terenurilor și resurselor hidrografice din epoca sovietică a generat o cauză continuă a disputelor între republici și diviziunile administrative din zonă.

Tensiunile sociale cele mai mari s-au menținut în special în districtul Isfara din nordul Tadjikistanului și în Vorukh, o enclavă tadjică de 30.000 de locuitori situată în interiorul Kârgâzstanului. Când a fost introdus dreptul la proprietatea privată și la retrocedarea terenurilor în Kârgâzstan, unele terenuri tadjice au fost declarate proprietatea cetățenilor kârgâzi.

De asemenea, accesul la resursele hidrografice a mențin conflictul aprins, iar planuri precum cel al Kârgâzstanului de a construi un baraj pe râul transfrontalier Hodzhabakirgan, folosit ca sursă de apă potabilă în orașele și așezările tadjice Gafurov, Buston și Khujand, nu au făcut decât să accentueze nemulțumirile reciproce.

Ca imagine mai largă, în ultimii 12 ani au avut loc peste 150 de ciocniri de-a lungul acestei frontiere disputate, dintre care 30 au avut loc în 2014. Incidentul anterior a avut loc cu mai puțin de un an în urmă, în aprilie 2021, în cadrul acestuia numărul victimelor și amploarea distrugerilor fără precedent (50 de persoane ucise și peste 200 rănite) marcând o intensificare îngrijorătoare a violențelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel