Cifre care dau speranță: În trei luni de contraofensivă, Ucraina a pierdut doar 5 din tancurile Leopard 2

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2A5
Leopard 2A5

Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes. 

Forbes face referire la analiștii de la Oryx și relatează că Ucraina a implicat în contraofensivă un total de 71 de tancuri Leopard 2.

Cifrele privind pierderile de tancuri Leopard 2 se bazează pe datele de pe site-ul web de informații olandez open source Oryx. În practică, aceasta înseamnă că Oryx a putut verifica distrugerea a cinci și deteriorarea a zece tancuri ucrainene prin dovezi vizuale, cum ar fi fotografii sau videoclipuri.

Trebuie spus că cele cinci tancuri pierdute de Ucraina înseamnă echipamentele care nu au mai putut fi aduse în stare de funcționare. Alte 10 Leopard 2 au fost avariate, dar Kievul le-a trimis în Germania și Polonia pentru reparații, de unde vor merge înapoi pe front.

Publicația atribuie aceste pierderi scăzute durabilității excepționale a acestui blindat de aproximativ 69 de tone. Datorită acesteia, vehicule de luptă Leopard 2 pot fi grav avariate, dar după repararea lor, se pot reintra în luptă.

Stridsvagn-122 (versiunea suedeză Leopard 2A5), foto: U.S. Army. / Suedia s-a angajat să trimită în Ucraina 10. Niciun Stridsvagn 122 nu a fost confirmat ca fiind distrus.

„Chiar și echipamentul Leopard 2 cel mai grav avariat a fost ridicat și dus pentru reparații”, a explicat soldatul ucrainean Oleksandr Solonko. „Poți înlocui o bucată de metal, chiar dacă este scumpă, dar nu poți repara o viață umană”, a adăugat el.

 

Combinația mine-drone ”Lancet” e cea mai periculoasă pentru tancurile Leopard 2

 

Combinația mine-drone ”Lancet” e cea mai periculoasă pentru tancurile Leopard 2. Cum funcționează? Minele deteriorează șenilele tancurilor, imobilizându-le. Dronele Lancet sunt trimise pentru a distruge tancul.

Cu toate acestea, arhitectura tancului Leopard 2 e făcută să poată salva viața echipajului. Astfel, imaginile cu patru dintre cei cinci Leoparzi distruși au surprins trape deschise, indicând scenariul ca membrii echipajului să fi putut scapa cu viață, arată Forbes.

„Leopard 2 salvează vieți”, a spus Solonko, care recunoaște că, pe termen lung, este imposibil să se evite complet pierderile la vehiculele blindate. „Cu toate acestea, vehiculele blindate servesc unui scop specific care comportă riscuri”, a remarcat el.

Blindate ucrainene distruse sau avariate, în primele zile din contraofensiva de vară

Toate pierderile de tanc Leopard 2 se pare că au avut loc pe o suprafață de 24 de kilometri pătrați, în apropierea satelor Mala Tokmaka și Robotîne.

Cu toate astea, deși au înregistrat cinci tancuri permanent scoase din acțiune și până la 10 tancuri avariate, brigăzile ucrainene încă dispun de peste 50 de Leopard 2 active din cele 71 din lotul inițial.

Un nou lot de 14 Leopard 2A4, programat să sosească la începutul anului viitor, ar trebui mai mult decât să compenseze pierderile, iar pe lista de sosiri mai sunt și ce 31 de tancuri americane Abrams M1, care sunt și mai puternic blindate decât majoritatea Leopard 2.

Drumul de la sud de Robotîne duce la Melitopol, care se află în prezent sub controlul ocupanților ruși. Melitopolul este acum ținta principală a armatei ucrainene în cadrul unei contraofensive, capturarea sa ar ajuta-o să taie rutele de aprovizionare pentru garnizoana rusă din Crimeea ocupată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel