China spune că SUA o testează și pregătește un război major. Un J-11 chinez care a fost la un pas să lovească un bombardier B-52, parte a „planului”

Darius Muresan |
Data publicării:
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Săptămâna aceasta americanii au publicat imagini video cu o interceptare extrem de periculoasă efectuată de un J-11 chinez, care s-a apropiat la doar 3 metri de un bombardier american de tip B-52 Stratofortress.

La 24 octombrie 2023, un J-11 chinez a interceptat un bombardier B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA care efectua o misiune de noapte în spațiul aerian internațional deasupra Mării Chinei de Sud.

Potrivit Comandamentului Indo-Pacific al SUA, pilotul chinez "a zburat într-o manieră nesigură și neprofesionistă, a dat dovadă de neprofesionalism, apropiindu-se cu viteză excesivă necontrolată, zburând sub, în fața și la mai puțin de 3 metri de B-52, punând ambele aeronave în pericol de coliziune".

,,Suntem îngrijorați că acest pilot nu a fost conștient de cât de aproape a fost de a provoca o coliziune", se arată într-un comunicat de presă al Comandamentului Indo-Pacific (INDOPACOM).

O înregistrare video difuzată joi de Comandamentului Indo-Pacific al SUA pe rețelele de socializare arată cât de periculos de aproape s-a apropiat avionul chinez de aeronava americană.

2. Pilotul un... (avion-j-11-interceptarea-bombardier-b-52_25746000.jpg)

Pilotul unui avion de vânătoare chinez J-11 aproape că s-a ciocnit cu un bombardier american B-52 aflat deasupra Mării Chinei de Sud. Sursa Foto: Captura video Comandamentul Indo-Pacific al SUA.

Nu e însă singurul incident. Săptămâna trecută Pentagonul a publicat materiale video și descrieri a 15 cazuri recente a ceea ce a numit "comportament operațional coercitiv și riscant" al Armatei Populare de Eliberare a Chinei împotriva aeronavelor americane, deși niciunul dintre acestea nu a implicat un avion de vânătoare chinez care să hărțuiască un bombardier american.

 

Cum explică China incidentul dintre J-11 și bombardierul american B-52: „SUA  ne testează și pregătesc un război major împotriva Chinei”

 

3. Bombardier... (b-52_75263500.png)

Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force

Publicația Global Times, entitate media controlată de regimul comunist de la Beijing, a abordat incidentul și a acuzat partea americană de exagerare, precizând că interceptarea bombardierului B-52 de către avionul de vânătoare chinez J-11 nu a fost doar legitimă, ci și executată extrem de profesionist.

Chinezii acuză SUA că încearcă să promoveze „amenințarea Chinei” și, potrivit datelor Ministerului Apărării de la Beijing, în 2023, avioanele de recunoaștere americane s-au apropiat de peste 2.000 de ori de spațiul aerian chinez.

Expertul militar chinez Song Zhongping a declarat sursei citate că bombardierul B-52 Stratofortress implicat în incident era de fapt o demonstrație de forță prin care „SUA își încordează mușchii”, precizând că bombardierul a fost interceptat deoarece testa reacția sistemelor de apărare antiaeriene chineze. El a mai afirmat și faptul că astfel de acțiuni sunt de fapt premergătoare unui conflict militar major pe care SUA îl plănuiesc împotriva Chinei.

B-52 Stratofortress e un bombardier strategic cu capacitate nucleară care poate transporta rachete de croazieră și focoase nucleare, astfel că reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea Chinei, atunci când se apropie de spațiul aerian al Beijingului, în special noaptea, a conchis Zhongping.

CITEȘTE ȘI: Intrarea Israelului în Gaza nu va fi o „plimbare prin parc”. Tancurile Merkava vor înfrunta sisteme rusești antitanc Kornet moderne

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel