China și Iranul își intensifică cooperarea militară în timp ce relațiile lor cu SUA se degradează

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China și Iranul au convenit să își intensifice cooperarea militară într-o serie de domenii, inclusiv prin exerciții comune, lansând astfel un semnal că cele două națiuni încearcă să se apropie pe fondul tensiunilor persistente în relațiile lor cu SUA.

Beijingul și Teheranul vor lucra împreună în pentru dezvoltarea pregătirii militare și a cunoștințelor din domeniul militar, a informat agenția Fars citându-l pe șeful de Stat Major al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri.

De cealaltă parte, în cadrul vizitei efectuate pe 27 aprilie la Teheran, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, i-a transmis președintelui iranian Ebrahim Raisi că Armata Populară de Eliberare este dispusă să „folosească bine mecanismele de cooperare, să promoveze cooperarea pragmatică și să aducă legăturile militare la un nivel superior.”

Vizita  lui Wei vine, de asemenea, pe fondul eforturilor internaționale de a restabili acordul cu Iranul din 2015, care prevedea ridicarea sancțiunilor economice impuse Iranului, inclusiv cele asupra exporturilor de petrol, în schimbul impunerii unor limite în programul său de dezvoltare în domeniul nuclear.

De asemenea, Iranul și SUA sunt blocate într-un conflict în legătură cu desemnarea de către Washington a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice ca organizație teroristă străină. Negocierile au fost întrerupte luna trecută după ce Rusia, deranjată de sancțiunile occidentale care i-au fost impuse din cauza războiului său împotriva Ucrainei, a introdus noi condiții în discuțiile cu Iranul. Ulterior, Kremlinul a revenit și a prezentat divergențele dintre Teheran și Washington drept piedica majoră în realizarea unui acord.

Referitor la evoluțiile relațiilor chino-americane, dincolo de menținerea problemelor din Pacific, Washingtonul a criticat constant China pentru că nu condamnă războiul provocat de Rusia în Ucraina și pentru că a amplificat acțiunile de dezinformare ale Moscovei

Ministrul chinez al Apărării a sosit la Teheran miercuri, după ce anterior a efectuat două vizite de lucru în Kazahstan și Turkmenistan, după cum a informat agenția oficială de știri Xinhua.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel