China și Australia resetează relația bilaterală? Primul prim-ministru australian vizitează China

Harta China, Harta Rusia, foto:pexels
Harta China, Harta Rusia, foto:pexels

Președintele chinez Xi Jinping a declarat astăzi că relațiile stabile dintre China și Australia sunt de interes reciproc și că cele două țări ar trebui să consolideze cooperarea, relatează Reuters.

China și Australia ar trebui să promoveze dezvoltarea parteneriatului strategic prin consolidarea înțelegerii și încrederii reciproce, i-a spus Xi premierului australian Anthony Albanese, primul lider australian care a vizitat Beijingul din 2016, la Marea Sală a Poporului din inima capitalei.

Discuțiile s-au axat și pe nevoia de pace și securitate în regiune. „Plec de la întâlnire mulțumit că avem un angajament pozitiv între Australia și China”, a spus Anthony Albanese reporterilor.

China și Australia au construit, timp de zeci de ani, o relație bazată în special pe latura economică. Beijingul a devenit cel mai mare partener comercial al Australiei.

Dar relațiile s-au tensionat în 2017, după ce Australia a acuzat China că se amestecă în politica sa.

Un an mai târziu, Australia a interzis echipamentele gigantului tehnologic chinez Huawei pentru rețeaua sa 5G din motive de securitate. Apelul Australiei din 2020 pentru o investigație internațională privind originile pandemiei de Covid-19, care a izbucnit în orașul premier chinez-australian Wuhan la sfârșitul anului 2019, a înfuriat Beijingul, care a răspuns blocând importurile unor bunuri australiene.

 

Întâlnirea a fost „foarte pozitivă”, a spus Albanese

 

Albanese a luat măsuri pentru a stabiliza relațiile bilaterale după ce a devenit prim-ministru în mai anul trecut și s-a întâlnit cu Xi în marja summitului G20 din Indonezia.

China a început curând să reducă barierele comerciale, permițând importurile de cărbune în ianuarie și eliminând tarifele la orz în august. Luna trecută, Beijingul a fost de acord să revizuiască tarifele de dumping de 218% la vinul australian.

„Am observat că comerțul fără obstacole a fost în interesul ambelor țări, a fost bun pentru consumatorii chinezi, precum și pentru exportatorii australieni”, a declarat Albanese reporterilor după întâlnire.

 

Obstacole în relația bilaterală

 

Susținerea australiană a unei hotărâri ONU care respinge pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud a înfuriat Beijingul, care a spus Canberrei că problema nu este preocuparea sa.

Poziția Australiei este că Marea Chinei de Sud este o cale de tranzit importantă pentru comerțul său cu Japonia și Coreea de Sud.

Proiectarea puterii de către Beijing în rândul națiunilor insulare din Pacific a alarmat, de asemenea, Australia, în timp ce alianța de securitate a Canberra cu Statele Unite și Marea Britanie în Indo-Pacific - cunoscută sub numele de AUKUS - a stârnit îngrijorările chineze cu privire la izolare.

"AUKUS nu a apărut în mod explicit. Am discutat, totuși, despre stabilitatea regională", a spus Albanese , fără a oferi detalii. "Am vorbit despre balustrade și cooperarea militară-militară dintre Statele Unite și China. Asta este important."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel