Xi Jinping încă amână telefonul la Kiev. Liderul chinez nu pare dornic să se implice efectiv în negocierile de pace

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: pexels, Lara Jameson
Foto: pexels, Lara Jameson

China a folosit războiul din Ucraina în propriul beneficiu, notează Bloomberg..Datorită anumitor jocuri politice, conducerea Republicii Populare Chineze a reușit „să creeze o falie” între statele G7 și țările din America de Sud, Africa și Asia.

Bloomberg remarcă, de asemenea, că Xi Jinping este mai degrabă interesat să-și prezinte „Planului său de pace” și nu caută implementarea efectivă a planului.

Este important ca Beijingul să arate că dorește să participe la negocierile pentru oprirea războiului, dar intrarea RPC în aceste negocieri poate fi riscantă pentru ea, deoarece China ar putea rămâne în tabăra pierzătorilor. 

Într-adevăr, analiza Bloomberg e una pertinentă. De câteva luni, vedem o Chină care spune că este neutră, nu vede agresiunea Rusiei. Mai mult, Xi Jinping a discutat exlusiv cu Vladimir Putin, amânând orice contacte oficiale la nivel înalt cu Volodimir Zelenski. 

Putem, astfel, doar să ne imaginăm frustrarea care stă să izbucnească la Kiev, mai ales că cele două state aveau relații extrem de strânse înainte de invazia rusă din Ucraina.

 

Pentagon Leaks

 

Subiectul Pentagon Leaks este departe de a se fi stins, fiecare zi venind cu porția de presupuse informații scurse de la Pentagon.

Referitor la planurile militare ale Beijingului, după ce zilele trecute era scursă public informația că liderii chinezi ar fi avut în plan furnizarea de echipamente militare letale Rusiei sau detalii despre baloanele de spionaj chineze, iată că Washington Post face rost de o nouă tranșă de dezvăluiri.

Astfel, armata chineză ar putea disloca „în curând” unele drone spion supersonice capabile să călătorească cu de până la trei ori viteza sunetului. Este ceea ce citim într-unul dintre documentele de informații americane scurse în contextul scurgerii recente de materiale confidențiale ale Departamentului de Apărare al SUA și obținute de Washington Post.

În documentul întocmit de Agenția Federală pentru Informații Geospatiale se precizează că un astfel de echipament ar putea permite Chinei să localizeze și să monitorizeze mișcările navelor de război americane staționate în apropierea Taiwanului precum și bazele militare din regiune, inclusiv navele de război americane în jurul Taiwanului.

Documentele sunt însoțite de câteva imagini din satelit datând din 9 august 2022, care arată două drone spion WZ-8 în interiorul unei baze militare din regiunile de est ale Chinei, la aproximativ 400 de kilometri de Shanghai, mai arată publicația americană.

Documentul precizează că Beijingul ar fi desfășurat „aproape sigur” cel puțin una dintre aceste drone la o bază a Comandamentului de Est, structură a Forțelor Armate Chineze, care este responsabilă cu „garantarea suveranității Chinei asupra Taiwanului”.

Dronele sunt un sistem avansat de supraveghere care poate ajuta China să adune date de cartografiere în timp real pentru a dezvolta o strategie sau a ținti atacurile cu rachete într-un conflict viitor.

 

Documente îngrijorătoare

 

Alte documente detaliază o serie de dezvăluiri despre spionajul chinez și modernizarea militară, inclusiv informații care au dezvăluit existența unor baloane spion chineze suplimentare și informații că Taiwanul nu este pregătit să contracareze superioritatea aeriană a Chinei în cazul unei invazii.

Directorul CIA, William Burns, a declarat că liderul chinez Xi Jinping dorește ca PLA să fie capabilă să pună mâna pe Taiwan până în 2027, deși a adăugat că asta nu înseamnă că Beijingul va ordona un atac.

Beijingul a dezvăluit dronele WZ-8 în 2019, când două avioane de culoare neagră au defilat peste Piața Tiananmen pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare de la înființarea Republicii Populare Chineze, condusă de Partidul Comunist. La acea vreme, analiștii considerau dronele parțial funcționale.

Evaluarea Agenției Naționale de Informații Geospatiale a inclus și posibilele rute de zbor ale dronei, precum și pentru bombardierul bimotor H6-M Badger folosit pentru lansarea acesteia. După decolarea de pe baza sa aeriană, avionul de război H6-M Badger ar urma să zboare pe coasta de est a Chinei și apoi va lansa o dronă stealth care ar putea apoi să intre în spațiul aerian din Taiwan sau Coreea de Sud la 100.000 de picioare (aprox. 30.000 de metri altitudine) și să zboare de trei ori viteza sunetului. Documentul nu specifică modul în care este alimentată drona, dar spune că „caracteristicile motorului sunt legate în primul rând de combustibilul pentru rachetă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel