China reacționează după un raport al SUA: Arsenalul nuclear chinez se va tripla până în 2035

China a criticat marţi "supoziţiile nefondate" dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035 pentru a ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că "umflă" ameninţarea militară pe care ar reprezenta-o China, potrivit France Presse.

În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul sublinia de asemenea ameliorarea constantă a aviaţiei militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.

Potrivit raportului american, "Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaţionale a depăşit 400" de bucăţi.

Şi "dacă China continuă să-şi sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilităţile un stoc de circa 1.500 de ogive" până în 2035, asigură experţii.

Acest arsenal ar rămâne totuşi departe în urma celor al SUA şi Rusiei, care deţin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.

 

China acuză SUA că „distorsionează politica sa de apărare și strategia militară”



Raportul american "distorsionează politica de apărare şi strategia militară a Chinei, este constituit din supoziţii nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei /.../ şi relevă turul obişnuit al SUA de a umfla şi exagera aşa-zisa ameninţare militară chineză", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.

"SUA lansează acuzaţii şi presupuneri în legătură cu modernizarea forţelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-şi revadă în profunzime şi să reflecteze la propria politică nucleară", a adăugat Tan.

Raportul american apreciază de asemenea că Beijingul desfăşoară "acţiuni mai coercitive şi agresive în regiunea Indo-Pacifică", termen utilizat de administraţia americană pentru a desemna o realitate schimbătoare a alianţelor în zona Asia-Pacific. Acesta este în special cazul din jurul Taiwanului.

Această ultimă afirmaţie "interferează grosier" în afacerile interne ale Chinei, a continuat Tan.

China revendică insula ca făcând parte din teritoriul său şi Taiwanul constituie subiect de tensiuni între Beijing şi Washington.

O vizită în insulă a preşedintei Camerei Repezentanţilor din Congresului SUA, Nancy Pelosi, în august, le-a accentuat, China reacţionând prin cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei după anii 1990. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel