China provoacă Taiwanul: 26 de avioane de luptă și 5 nave chineze au fost detectate în jurul insulei

Darius Muresan |
Data publicării:

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat vineri că a detectat o activitate considerabilă din partea Chinei în apropierea insulei în ultimele 24 de ore.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, au fost identificate 26 de avioane și cinci nave chineze în zona respectivă.

Această activitate survine înainte de învestirea noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, programată pentru 20 mai, o figură pe care China o consideră un separatist periculos.

Conform comunicatului emis de minister, 17 avioane au depășit "linia mediană" a strâmtorii Taiwan și au intrat în zona identificată ca fiind a apărării aeriene a Taiwanului. Linia mediană delimitează Strâmtoarea Taiwan, o rută maritimă crucială de 180 de kilometri care separă Taiwanul de China continentală.

Beijingul, care nu recunoaște linia mediană, își menține revendicarea asupra Taiwanului ca parte integrantă a teritoriului său și nu exclude utilizarea forței pentru a-și impune controlul asupra insulei.

Relațiile dintre Beijing și Taipei s-au tensionat sub președintele în exercițiu, Tsai Ing-wen, care respinge pretențiile Chinei asupra Taiwanului. Noul președinte ales, Lai Ching-te, membru al aceluiași Partid Democrat Progresist ca și Tsai Ing-wen, a câștigat alegerile prezidențiale din ianuarie, ignorând avertismentele Beijingului cu privire la consecințele pe care le-ar putea aduce insulei.

Aceste evenimente survin în contextul în care Manila a protestat recent față de un incident în Marea Chinei de Sud, în care două nave filipineze au fost avariate de forțele chineze. Beijingul a confirmat incidentul, susținând că a "respins" navele filipineze.

Diferendul în Marea Chinei de Sud are loc într-un moment în care Statele Unite și Filipinele desfășoară exerciții militare comune, inclusiv în zonele disputate din Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan. Unul dintre scenariile exercițiilor implică simularea recuceririi prin forță a unei insule din provincia filipineză Palawan, apropiată de insulele Spratly, disputate de Manila și Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel