China nu va permite ca suveranitatea şi securitatea să îi fie subminate

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele chinez Xi Jinping a marcat cu solemnitate vineri împlinirea a 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea (1950-1953), ocazie pentru el de a celebra o "victorie" împotriva SUA, dar şi de a atrage atenţia că ţara sa nu va permite să îi fie subminate suveranitatea şi securitatea, relatează AFP şi Reuters.

Conform bilanţului stabilit de China, aproape 200.000 de soldaţi trimişi de Beijing pentru a lupta alături de Coreea de Nord au murit în conflictul cu trupele coaliţiei internaţionale, în principal americane, aliate cu Coreea de Sud.

Într-un moment în care relaţiile Beijingului cu America lui Donald Trump sunt la un nivel extrem de jos, preşedintele chinez a profitat de acest prilej comemorativ pentru a lansa un avertisment la adresa oricărui potenţial invadator, în cadrul solemn de la Marea Sală a Poporului din Beijing. "După o luptă dură, trupele chineze şi coreene au învins adversari înarmaţi până în dinţi au distrus mitul invincibilităţii armatei americane", a declarat el sub aplauzele a mii de militari şi foşti combatanţi în uniformă, transmite Agerpres.

Şaptezeci de ani mai târziu, în afară de rivalitatea lor comercială, diplomatică şi tehnologică, China şi SUA concurează de asemenea şi militar în Marea Chinei de Sud, o zonă revendicată în cvasi-totalitate de Beijing şi unde Marina americană efectuează misiuni de apărare a "libertăţii de navigare". "Nu vom sta niciodată cu mâinile în sân când suveranitatea noastră este ameninţată şi nu vom lăsa niciodată ca vreo armată să ne invadeze sau să ne divizeze ţara", a spus Xi Jinping.

Aluzia era la insula Taiwan, revendicată de şapte decenii de regimul comunist, dar înarmată de SUA. Beijingul nu a renunţat niciodată la posibilitatea de a prelua insula cu forţa în cazul în care aceasta şi-ar proclama oficial independenţa.

Citește și: SUA vând rachete de croazieră Taiwanului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel