China învață din greșelile Rusiei în Ucraina: Beijingul vrea ca o operațiune militară în Taiwan să nu dureze mai mult de 48 de ore

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării din China

După vizita recentă a președintelui Congresului SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat în mod substanțial. Republica Populară Chineză (RPC) consideră Taiwanul ca fiind parte a teritoriului său și acuză Statele Unite că au încălcat principiul “o singură Chină”. Astfel, chinezii își declară disponibilitatea de a-și apăra interesele teritoriale prin forța armelor.

În prezent, armata chineză desfășoară exerciții în proximitatea Taiwanului, demonstrându-și astfel intențiile de a trece de la retorica belicoasă la acțiune. Potrivit cotidianului The Telegraph, ofensiva militară a Armatei chineze în Taiwan ar putea începe mai devreme decât termenul planificat inițial (cinci - șase ani). În plus, se pare că Beijingul a învățat lecțiile necesare de la "operația militară specială" a Rusiei din Ucraina.

Potrivit publicației britanice, liderii chinezi erau convinși că liderii occidentali au nevoie de cel puțin două zile pentru a răspunde în mod corespunzător acțiunilor Rusiei. Xi Jinping consideră că, prin eșecul de a lua Kievul și de a răsturna guvernul Zelenski în primele 48 de ore ale operației militare, Moscova a făcut posibil sprijinul larg al Occidentului pentru regimul de la Kiev.

Astfel, prin evitarea unei greșeli de aceeași natură, Beijingul va preveni un război prelungit cu Taiwanul și va deține cheia unei victorii rapide. În acest interval, este necesar să se obțină succese militare decisive, pentru a nu lăsa inamicul să-și revină și să atingă obiectivele stabilite.

 

Un război între China și Taiwan ar avea consecințe dezastruoase

 

Experții occidentali consideră că armata chineză ar putea ataca Taiwanul încă din 2023. Potrivit acestora, criza actuală nu va provoca un război, deoarece armata chineză nu are experiență în lupta efectivă. Un eventual eșec ar duce la consecințe politice dezastruoase în ajunul următorului congres al Partidului Comunist Chinez, la care Xi Jinping poate revendica președinția RPC pentru a treia oară.

În același timp, RPC este hotărâtă să readucă insula sub controlul său. Singura întrebare este când și cum se va întâmpla acest lucru. Între timp, evenimentele din ultimele zile fac posibilă asumarea unor posibile acțiuni ale părții chineze. În timpul exercițiilor, se lansează rachete, se realizează o blocadă navală a Taiwanului, apar avioane de luptă chineze în apele teritoriale ale insulei și se practică debarcarea desantului maritim. Toate acestea pot fi folosite într-o viitoare operațiune militară.

După cum remarcă The Telegraph, RPC își va consolida treptat forțele și va strânge inelul în jurul insulei, până când singura cale de ieșire din situație pentru Taipei va consta în acceptarea cooperării cu Beijingul, în condițiile acestuia din urmă. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel