China, importanţă 'crucială' pentru salvarea acordului nuclear al Iranului

China este de importanţă 'crucială' pentru salvarea acordului nuclear al Iranului cu marile puteri în 2015, a apreciat vineri ministrul de externe iranian Mohammed Javad Zarif, citat de Reuters.

În temeiul acestui acord, o serie de sancţiuni internaţionale au fost ridicate în schimbul unor limitări ale activităţilor nucleare ale regimului de la Teheran.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat reinstituirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului, iar un responsabil al Departamentului de Stat a spus că Washingtonul a cerut aliaţilor săi să renunţe la importurile de petrol până în luna noiembrie.

Iranul şi alte ţări semnatare ale acordului nuclear (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune cu privire la programul nuclear iranian /Joint Comprehensive Plan of Action/), între care China, încearcă să salveze documentul.

Importanță crucială

'Rolul în implementarea JCPOA, în realizarea JCPOA, iar acum în susţinerea JCPOA, va fi de importanţă crucială', a declarat Mohammed Javad Zarif, referindu-se la acronimul acordului.

Îngrijorarea predomină printre iranieni odată cu apropierea zilei de luni, 6 august, când se aşteaptă reinstituirea unei părţi a sancţiunilor americane care ameninţă să destabilizeze şi mai mult o economie deja slăbită de corupţie şi de gestionarea defectuoasă, potrivit AFP. Donald Trump a anunţat reimpunerea pe etape a sancţiunilor americane, de la 6 august, şi din noiembrie.

Principalul semnal al crizei economice: căderea vertiginoasă a monedei naţionale, rialul, care a pierdut aproape două treimi din valoarea sa de la începutul anului.

Guvernul a încercat să stopeze această cădere în aprilie, stabilind o rată oficială fixă şi procedând la multiple arestări ale agenţilor de pe piaţa neagră, măsuri care au făcut să crească piaţa paralelă.

Mulţi iranieni cu bani preferă să părăsească ţara. Alţii, mai săraci, par să iasă în stradă pentru a-şi exprima îngrijorarea, conform înregistrărilor video care circulă pe reţelele sociale şi a căror origine rămâne necunoscută. 'Aceste manifestaţii vor continua' , declară Adnan Tabatabai, directorul think tank-ului german CARPO, care urmăreşte îndeaproape problemele iraniene, conform AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel