China cumpără timp? Xi Jinping spune că UE și China nu ar trebui să se vadă una pe cealaltă ca rivale sau să „se angajeze în confruntare”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și președintele chinez Xi Jinping
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și președintele chinez Xi Jinping

În timpul unei întâlniri cu liderii Uniunii Europene la Beijing joi, președintele chinez Xi Jinping a cerut UE să colaboreze cu China pentru a asigura stabilitatea globală și a evita interferențele, scrie Reuters.

Aflată la Beijing, Ursula von der Leyen, a scris pe rețeaua X (twitter) că vede întâlnirea ca pe o oportunitate pentru o discuție deschisă și sinceră, ale cărei rezultate vor avea impact asupra europenilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și șeful UE pentru politică externă Josep Borrell s-au întâlnit și cu premierul chinez Li Qiang în timpul vizitei lor de o zi.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și premierul chinez Li Qiang

UE nu ar trebui să se îndepărteze de China. Cu toate acestea, Uniunea se opune în mod clar utilizării forței în Taiwan, spune von der Leyen

„China și UE ar trebui să fie parteneri în cooperare reciproc avantajoasă și să consolideze în mod continuu încrederea politică reciprocă”, le-a spus Xi lui Michel și von der Leyen. El a adăugat că UE „ar trebui să evite orice fel de interferență”.

 

Reprezentanții europeni s-au întâlnit și cu președintele Chinei

 

Discuția dintre Xi Jinping și oficiali UE s-a concentrat pe relațiile actuale dintre UE și China, precum și chestiuni internaționale, inclusiv agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

Xi Jinping a livrat Europei un mesaj asemănător cu cel adresat Statelor Unite, acum câteva săptămâni: China și Europa nu ar trebui să se vadă una pe cealaltă ca rivale sau să „se angajeze în confruntare” din cauza sistemelor lor politice diferite.

Xi a mai spus că China este dispusă să facă din Uniunea Europeană un partener economic și comercial cheie și să coopereze în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale.

El a cerut UE să „elimine tot felul de interferențe” în relația bilaterală, potrivit postului de stat CCTV.

„Anul acesta este a doua mea vizită în China și o oportunitate pentru o discuție deschisă și sinceră. Relațiile noastre sunt semnificative, dar în același timp complexe din punct de vedere economic și geopolitic. Rezultatul discuțiilor noastre va avea un impact asupra prosperității și securității poporului nostru”, a scris von der Leyen, atașând o fotografie a Beijingului.

Borrell a scris că așteaptă cu nerăbdare discuțiile privind relațiile reciproce și problemele globale. „China rămâne un actor și partener important în soluționarea provocărilor globale”, a spus șeful diplomației UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel