China, campanie de 'pedepsire' economică a Australiei ca urmare a unei anchete cu privire la COVID-19

Darius Muresan / 28 mai 2020 / 14:30

Beijingul a reacționat după intenția Australiei de a începe o investigație internațională independentă asupra pandemiei Covid-19. Ministrul de Externe australian, Marise Payne, și-a arătat susținerea pentru o astfel de oportunitate încă de la finalul lunii aprilie.

La scurt timp, ambasadorul Chinei din Australia, Chen Jingye, a sugerat că cetățenii chinezi ar putea răspunde prin intermediul unui boicot. „Poate că poporul chinez o să se întrebe: << De ce ar trebui să bem vin australian? De ce să mâncăm vită australiană? >> ".

 

China inițiază o campania de „pedepsire”

 

La mai puțin de o lună de la acele declarații, China pare să demareze campania de „pedepsire" a țării-continent, potrivit celor de la DC News, care citează CNN. Din 12 mai, China nu a mai acceptat importul cărnii de vită de la patru abatoare mari australiene, motivând că este în joc sănătatea cetățenilor săi. La 5 zile distanță, China a impus tarife de peste 80% asupra importurilor australiene de orz.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei. Cifra comerțului dintre cele două state s-a ridicat la 200 miliarde euro, doar în 2018. În timp ce Australia riscă să intre într-o recesiune cauzată de coronavirus, relația economică este acum și mai importantă pentru conducerea de la Canberra.

„Ne este foarte greu să vedem cum, în lipsa discuțiilor, am putea să reclădim rapid încrederea în această relație", a spus Richard McGregor, de la Institutul Lowy.

La nivel global, experții spun că Australia este un fel de „țară-test" pentru întrebarea: „Poate o democrație liberală să renunțe la legăturile cu regimul autoritar din Beijing și să își mențină o politică externă independentă, care va fi uneori și critică la adresa Partidului Comunist Chinez?".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy