China va lansa un plan de pace pentru Ucraina, dar SUA avertizează: Beijingul vrea să ”se strecoare” și să ofere armament letal Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua

China oferă deja sprijin Rusiei, inclusiv sprijinirea campaniilor rusești de dezinformare și promovarea narațiunilor de război rusești.

Înalt diplomat al Chinei Wang Yi vorbește despre necesitatea de a susține principiul integrității teritoriale, dar și despre respectarea „intereselor legitime de securitate” ale Rusiei, scrie Theguardian.

Wang Yi, unul dintre puținii politicieni externi capabili să influențeze Rusia, a anunțat că China își va lansa inițiativa de pace cu ocazia aniversării războiului și a consultat deja Germania, Italia și Franța.

Totuși americanii avertizează căse observă vadă tendințe „deranjante” în sprijinul Chinei pentru armata Rusiei.

Fața de sprijinul în propagandă și dezinformare, acordat până acum, noul ajutor este mai tangibil și este destinat utilizării de către trupele ruse din Ucraina, au spus sursele publicației NBC News.

Oficialii au refuzat să ofere detalii despre ajutorul chinez, dar au spus că ar putea include echipamente pentru ofensiva de primăvară a Rusiei, inclusiv uniforme sau veste antiglonț. 

Potrivit publicației, Casa Albă este, de asemenea, îngrijorată de faptul că Beijingul ia în considerare trimiterea de ajutoare letale Rusiei.

"Ne-am clarificat preocupările legate de eutanasie. Nu i-am văzut încă trecând această linie, dar nu credem că au încetat să discute despre asta", a spus sursa. 

Potrivit interlocutorului NBC News, China încearcă să acționeze discret, iar ultimele tendințe indică un sprijin potențial mai tangibil al guvernului chinez pentru armata rusă.

Una dintre surse a spus că asistența Chinei pentru Federația Rusă a fost o parte semnificativă a conversației din timpul întâlnirii dintre secretarul de stat american Anthony Blinken și diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi, după Conferința de securitate de la München.

Potrivit publicației, Blinken și alți oficiali americani au împărtășit informații despre ajutorul chinez pentru Rusia cu partenerii la o conferință de la München. 

NBC News a menționat că în prezent nu se știe dacă sprijinul Chinei pentru Federația Rusă încalcă sancțiunile și dacă SUA vor impune sancțiuni sau restricții Chinei.

 

Planul de pace al Chinei

 

Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a salutat decizia Chinei și spune că a vorbit intens cu Wang vineri despre „ce înseamnă o pace dreaptă -  nu să recompensezi agresorul, ci că susțineți dreptul internațional și pe cei care au fost atacați”.

Același mesaj a fost transmis Chinei de diplomații francezi și italieni.

Baerbock a spus că o pace dreaptă presupune „că cel care a încălcat integritatea teritorială, și anume Rusia , își retrage trupele din țara ocupată. Pacea mondială se bazează pe faptul că recunoaștem cu toții integritatea teritorială și suveranitatea fiecărei țări.”

Fără o retragere completă a tuturor trupelor ruse din Ucraina, nu există nicio șansă de a pune capăt războiului, a spus Baerbock. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel