China acuză Noua Zeelandă că încalcă legea internaţională

Eduard Pascu |
Data publicării:

China a acuzat Noua Zeelandă că încalcă legea internaţională după ce Wellingtonul şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kongul şi a înăsprit controalele asupra bunurilor militare exportate în teritoriu, informează marţi dpa.

Suspendarea a intervenit după ce China a aprobat o lege de securitate naţională pentru Hong Kong, a declarat ministrul afacerilor externe neozeelandez Winston Peters marţi într-un comunicat. La rândul său, Ambasada Chinei în Noua Zeelandă a numit decizia "o violare gravă a dreptului internaţional şi a normelor de bază care reglementează relaţiile internaţionale", potrivit unui purtător de cuvânt într-un comunicat. "Este o ingerinţă gravă în afacerile interne ale Chinei. Partea chineză şi-a exprimat profunda îngrijorare şi opoziţia puternică".

Potrivit comunicatului, orice încercare de a face presiuni asupra Chinei cu privire la problema Hong Kongului nu va reuşi. "Partea chineză îndeamnă partea neozeelandeză să respecte dreptul internaţional şi normele de bază care reglementează relaţiile internaţionale, să pună imediat capăt amestecului în afacerile Hong Kongului şi afacerile interne ale Chinei sub orice formă pentru a evita alte prejudicii în relaţiile China-Noua Zeelandă", transmite Agerpres.

Marea Britanie, Australia şi Canada şi-au suspendat acordurile de extrădare cu Hong Kongul pe fondul unor preocupări similare în legătură cu impunerea de către Partidul comunist la putere în China a legii securităţii naţionale. Peters a spus că exportul de bunuri sensibile din Noua Zeelandă către Hong Kong va fi sub un control diferit. "De acum înainte, vom trata bunurile militare şi cu dublă utilizare, precum şi exporturile de tehnologie către Hong Kong în acelaşi mod în care tratăm exporturile către China".

Sfaturi de călătorie pentru a alerta neozeelandezii cu privire la riscurile prezentate de lege vor fi de asemenea actualizate. Peters a mai spus că revizuirea de către Noua Zeelandă a relaţiei sale generale cu Hong Kongul este în curs de desfăşurare. "Noua Zeelandă rămâne profund îngrijorată faţă de impunerea acestei legislaţii şi vom continua să monitorizăm situaţia din Hong Kong pe măsură ce se aplică legea", a adăugat el. 

Citește și: Noua Zeelandă suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel