China a exercitat presiuni asupra UE pentru a renunţa la criticile privind dezinformarea pe tema Covid-19

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Diplomaţi chinezi au abordat responsabili ai guvernului german cu scopul de a-i incita să exprime opinii pozitive asupra gestionării de către Beijing a epidemiei de COVID-19, a declarat Ministerul de Interne german , într-o scrisoare pe care Reuters a putut-o să o consulte duminică.

„Guvernul german este la curent cu contactele individuale avute de diplomaţi chinezi, în scopul de a-i face (pe oficialii germani - n.r.) să exprime public opinii pozitive despre gestionarea crizei generate de noul coronavirus de către Republica Populară Chineză", se arată în documentul datat 22 aprilie.

„Guvernul federal nu a cedat acestor solicitări", se subliniază în scrisoarea trimisă deputatei ecologiste Margarete Bause ca răspuns la o interpelare a acesteia pe acest subiect.

Afirmațiile Ministerului de Interne au fost publicate prima dată de publicația germană Welt am Sonntag care citează și un oficial din Ambasada Chinei la Berlin care neagă informațiile drept „mincinoase şi iresponsabile".

În scrisoarea, ministerul arată că a recunoscut eforturile Chinei de a combate pandemia, în special din 23 ianuarie, fără să fie o solicitare din partea Beijingului. Berlinul a transmis guvernului chinez că transparența este importantă pentru a putea combate pandemia.

Aceste noi dezvăluiri vin după ce presa occidentală a arătat că un raport al Uniunii Europene în care se afirma că China s-a angajat într-o campanie de dezinformare despre pandemia de coronavirus a fost relativizat și tergiversat din cauza presiunilor exercitate de Beijing.

Raportul original, văzut și de Europa Liberă, publicat inițial pe 20 aprilie, vorbea despre un efort „trilateral" de „multiplicare" a mesajelor de dezinformare, la care ar mai contribui Rusia și Iranul.

În unul din pasajele suprimate, China era acuzată de faptul că „ar continua să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a abate în altă direcție învinuirile în legătură cu izbucnirea pandemiei".

 

China a încercat să blocheze publicarea unui raport UE conform căruia Beijingul ar răspândi dezinformări despre epidemia de coronavirus


Raportul a fost dat publicităţii până la urmă, deşi chiar înainte de începutul perioadei de weekend din Europa şi cu unele critici la adresa guvernului chinez rearanjate sau îndepărtate, indiciu al echilibrului pe care Bruxelles-ul încearcă să-l realizeze în condiţiile în care epidemia de coronavirus bulversează relaţiile internaţionale.

Misiunea chineză pe lângă UE nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii şi Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la întrebările trimise prin fax pe această temă. O purtătoare de cuvânt a UE a spus: „noi nu comentăm niciodată despre conţinutul sau presupusul conţinut al contactelor diplomatice interne şi comunicărilor cu partenerii noştri din alte ţări". O altă oficialitate UE a spus că raportul despre dezinformare a fost publicat ca de obicei şi a negat că vreo parte a acestuia ar fi fost atenuată.

Patru surse diplomatice au spus pentru Reuters că raportul fusese iniţial programat să fie dat publicităţii în 21 aprilie, dar a fost întârziat după ce oficialităţi chineze au citit un articol de presă din Politico, unde era făcută o prezentare a constatărilor documentului.

Un oficial chinez de rang înalt a luat legătura cu oficialităţi europene de la Beijing în aceeaşi zi pentru a le spune că „dacă raportul este conform descrierii şi este publicat astăzi, va fi foarte rău pentru cooperarea noastră", conform corespondenţei diplomatice UE la care a avut acces Reuters.





DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel