Marea Britanie e prima care sparge gheața: Tancuri Challenger 2 britanice vor fi donate oficial Forțelor Armate Ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a confirmat sâmbătă că Marea Britanie va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, devenind astfel prima țară occidentală care sprijină cu tancuri Forțele Armate Ucrainene. Într-o declarație pentru publicaţia Insider, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie va "accelera sprijinul acordat Ucrainei''.  Purtătorul de cuvânt a adăugat că premierul Rishi Sunak i-a cerut secretarului britanic al apărării Ben Wallace să analizeze modul în care poate fi sporit sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri.

 

De asemenea, publicaţia ucraineană DefenceExpress confirmă că Forțele Armate ale Ucrainei vor primi tancuri Challenger 2 din Marea Britanie - acest lucru a fost anunțat oficial de guvernul britanic în urma unei discuţii între premierul Rishi Sunak și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Pe lângă tancuri, Ucraina poate conta și pe sisteme de artilerie suplimentare.

"Premierul a subliniat angajamentul Marii Britanii de a consolida sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare", a precizat guvernul britanic într-un comunicat.

 

 

Marea Britanie sparge gheața și trimite Ucrainei tancuri moderne. Un prim transfer ar putea include între 10 și 12 tancuri

 

În timp ce guvernul de la Londra nu a confirmat câte tancuri vor fi trimise, o sursă a declarat anterior pentru Sky News că Marea Britanie ar putea oferi aproximativ 10 tancuri Challenger 2 - alte surse media britanice susţin că ar fi vorba de 14 tancuri - ceea ce ar fi suficient pentru a echipa o companie de tancuri, dar este cu mult sub nivelul sutelor de tancuri pe care Kievul le-a solicitat.

În 2021, potrivit Military Balance, armata britanică avea 227 de tancuri Challenger 2, dar doar 148 dintre ele urmau să fie modernizate la Challenger 3. 

Tancurile Challenger 2 ar fi superioare tuturor tancurilor pe care ruşii le folosesc acum pe fron, a declarat un expert pentru publicaţia Insider.

Potrivit lui Justin Crump, fost militar și director executiv al companiei private de intelligence Sibylline, un număr mic de tancuri Challenger 2 reprezintă un "gest simbolic", deoarece tancurile trebuie să fie numeroase pentru a fi eficiente.

Dar, mai semnificativ, această mișcare ar putea ''deschide porțile'' pentru că alte națiuni occidentale să trimită tancuri în Ucraina, a spus el, în special tancurile Leopard 2 produse în serie de Germania, pe care mai multe țări europene le folosesc deja.

Oficialii de la Varşovia au declarat miercuri că Polonia intenționează să transfere tancuri Leopard în Ucraina, dar are nevoie de permisiunea Berlinului pentru a le oferi Ucrainei. Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat joi că nu va sta în calea Poloniei, iar cele mai recente informaţii apărute în mass-media sugerează că Germania se gândește, de asemenea, dacă să urmeze acest exemplu.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel