Cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari și au cumpărat un tanc T-72 pentru a fi donat Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În decurs de o lună, cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari în cadrul unei campanii activitate de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui tanc T-72. La 6 septembrie, Ambasada Ucrainei în Republica Cehă a lansat campania. Ministerul Apărării din Republica Cehă a fost ales ca garant al întregii proceduri.

Ieri, 2 octombrie, din cele 33.000.000 de coroane cehe [1.313.978 de dolari] necesare, au fost strânse 32.966.390 de coroane cehe [1.312.639 de dolari]. Astfel, au mai rămas de strâns doar 1.339 de dolari, sumă care, cel mai probabil, va fi colectată zilele următoare și campania va fi finalizată cu succes. Un total de 8.564 de donatori au donat bani până în prezent, în medie 153-154 de dolari de persoană.

Ţâncul pe care l-au cumpărat cehii este o versiune T-72 Avanger. În Cehia, acest tanc este bine cunoscut, deoarece este versiunea modernizată a tancului T-72, realizată de industria cehă de apărare. Tancul va fi echipat cu sisteme de camere cu termoviziune şi vedere nocturnă care au o rază de observare de până la 4 km. 

În versiunea sa originală, T-72 dispune de un sistem de camere cu vedere nocturnă, dar cu o rază de acțiune de numai până la 800 de metri. T-72 Avanger va fi echipat cu un modul GPS pentru navigație și transmitere de date, precum și cu un blindaj reactiv.

T-72 Avanger este operat de un echipaj format din trei persoane. Tancul este conceput pentru a distruge alte tancuri inamice, precum și ținte blindate. T-72 Avanger este propulsat de un motor cu 12 cilindri răcit cu apă. Puterea tancului este de 840 de cai putere. Greutatea vehiculului de luptă blindat este de 40 de tone, iar viteza de deplasare este următoarea: 60 km/h. pe șosea, 40 km/h în teren accidentat.

Campaniile de strângere de fonduri pentru achiziționarea de armament câștigă popularitate în Europa. Cele mai active în astfel de campanii sunt țările din fostul bloc sovietic, cum ar fi Slovacia, Cehia, Polonia, România etc. Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia sunt, de asemenea, destul de active în a organiza astfel de campanii.

Una dintre primele campanii de acest fel a avut loc în urmă cu câteva luni, când un jurnalist lituanian a preluat  inițiativa de a strânge bani pentru achiziționarea unei drone de atac turcești Bayraktr TB2. Banii au fost strânși destul de repede. Cu toate acestea, producătorul turc a făcut un gest admirabil și a donat gratuit dronă. Fondurile strânse au fost direcționate către un fond general pentru a ajuta cetăţenii ucraineni afectaţi de război. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel