Alături de MiG-21 și F-16 ale ROAF, șase aeronave CF-188 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene vor proteja, timp de trei luni, spaţiul aerian românesc

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un avion CF-188 Hornet canadian, în timpul unei misiuni de poliție aeriană în România. Sursă foto: MApN
Un avion CF-188 Hornet canadian, în timpul unei misiuni de poliție aeriană în România. Sursă foto: MApN

Ceremonia de certificare NATO a celui de-al cincilea detașament al Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită, a avut loc astăzi, 8 septembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Secretarul de stat al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 8 septembrie, alături de ambasadorul Canadei la București, Annick Goulet, și Comandantul Centrului NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón, generalul-locotenent Fernando de la Cruz, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene în vederea executării misiunii de Poliție Aeriană Întărită.



,,Asigurarea securității spațiului aerian este extrem de importantă pentru România, cât și pentru întregul flanc Estic al NATO. Această misiune oferă, totodată, capacitatea de a răspunde rapid și eficient oricăror potențiale agresiuni, întărind interoperabilitatea și consolidarea legăturilor între aliați. Cooperarea noastră bilaterală cu Canada nu se rezumă doar la misiunile de poliție aeriană, Canada participând la toate cele trei structuri multinaționale NATO din România: MNBDE SE, MND SE HQ și MNC SE HQ”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru în discursul său, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Totodată, demnitarul român a subliniat că este imperativ ca postura de apărare și descurajare a NATO să fie consolidată, prin asigurarea unei prezenţe înaintate a NATO pe flancul Estic, precum și prin continuarea dezvoltării capabilităţilor NATO şi a întăririi capacităţii sale de a face faţă ameninţărilor indiferent de natura şi provenienţa acestora.

În mesajul său, ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, a apreciat buna colaborare dintre militarii români și cei canadieni și a evidențiat faptul că participarea Canadei la misiunea NATO de poliție aeriană demonstrează relația strânsă și privilegiată dintre cele două țări în toate domeniile.

Comandantul CAOC Torrejón, generalul-locotenent Fernando de la Cruz a notat, în discursul său, că „această ceremonie marchează un moment foarte important pentru Alianță, prezența pentru cea de-a șasea oară în România a detașamentului canadian subliniind legătura transatlantică durabilă dintre aliații NATO”.

Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

 

Cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene



Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel