Centura sudică a lui Putin: Armata rusă controlează acum tot Caucazul de Sud, din Abhazia până în Azerbaidjan

Ionel Copcea |
Data publicării:

Încheierea unui acord trilateral privind armistițiul din Nagorno-Karabah nu numai că a oprit războiul din zonă, dar i-a și permis Rusiei să își consolideze pozițiile în Transcaucazia. Potrivit analiștilor militari ruși, intrarea forțelor rusești de menținere a păcii în Karabah extinde practic zona de influență a Rusiei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a demonstrat încă o dată că este un foarte bun strateg. Semnarea unui acord trilateral între Azerbaidjan, Armenia și Rusia, unde aceasta din urmă acționează în calitate de garant, a fost păstrată secretă, până în ultimul moment, și a reprezentat o surpriză pentru foarte multă lume.

Prin acest acord, Rusia nu numai că a împiedicat invadarea regiunii de către forțele NATO conduse de Statele Unite, ci a și permis părților să se salveze, pe fondul unei posibile înfrângeri militare a Armeniei și a unei eventuale căderi a Azerbaidjanului sub controlul direct al Turciei. Un alt plus pentru Rusia constă în desfășurarea de forțe de menținere a păcii, de fapt, pe teritoriul Azerbaidjanului.

Astfel, Rusia continuă să-și extindă prezența militară în Caucazul de Sud. Un contingent de menținere a păcii va fi acum adăugat la bazele militare deja existente în Osetia de Sud, Abhazia și Armenia. De fapt, este vorba despre o altă bază militară rusă în regiune. În Karabah, vor fi dislocați 1.960 de militari ruși din Brigada 15 Infanterie Moto a Regiunii Militare Centru, 90 de transportoare blindate BTR-82A, 380 de unități de automobile și echipamente speciale, inclusiv vehicule blindate Tigr și Taifun, elicoptere și drone de atac și de transport militar.

În Abhazia se află dislocată Baza Militară 7 a Forțelor Armate ale Rusiei, care include un contingent de până la 4.000 de militari. Locația principală a acesteia este reprezentată de fostele facilități de menținere a păcii și aerodromul militar Bambora din Regiunea Gudauta, terenul de antrenament și o parte a portului din Ochamchira, garnizoanele militare ruso-abhaze din defileul Kodori și din apropierea centralei hidroelectrice Inguri.

De asemenea, în Armenia, se află Baza Militară 102 a Forțelor Armate ale Rusiei din Gyumri, cu efective de aproximativ 5.000 de militari.

În același timp, începând din anul 2009, în Osetia de Sud, a fost desfășurată Baza Militară 4, cu efective de aproximativ 4.000 de militari. Locația principală a acesteia include fostele facilități de menținere a păcii din Tskhinvali, un teren de antrenament în Dzartsemi, un oraș militar și o bază aeriană în Dzhava, un oraș militar la patru kilometri nord de Tskhinvali și un aerodrom comun, în satul Kurta.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel