Centura sudică a lui Putin: Armata rusă controlează acum tot Caucazul de Sud, din Abhazia până în Azerbaidjan

Ionel Copcea / 12 noi 2020 / 20:11

Încheierea unui acord trilateral privind armistițiul din Nagorno-Karabah nu numai că a oprit războiul din zonă, dar i-a și permis Rusiei să își consolideze pozițiile în Transcaucazia. Potrivit analiștilor militari ruși, intrarea forțelor rusești de menținere a păcii în Karabah extinde practic zona de influență a Rusiei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a demonstrat încă o dată că este un foarte bun strateg. Semnarea unui acord trilateral între Azerbaidjan, Armenia și Rusia, unde aceasta din urmă acționează în calitate de garant, a fost păstrată secretă, până în ultimul moment, și a reprezentat o surpriză pentru foarte multă lume.

Prin acest acord, Rusia nu numai că a împiedicat invadarea regiunii de către forțele NATO conduse de Statele Unite, ci a și permis părților să se salveze, pe fondul unei posibile înfrângeri militare a Armeniei și a unei eventuale căderi a Azerbaidjanului sub controlul direct al Turciei. Un alt plus pentru Rusia constă în desfășurarea de forțe de menținere a păcii, de fapt, pe teritoriul Azerbaidjanului.

Astfel, Rusia continuă să-și extindă prezența militară în Caucazul de Sud. Un contingent de menținere a păcii va fi acum adăugat la bazele militare deja existente în Osetia de Sud, Abhazia și Armenia. De fapt, este vorba despre o altă bază militară rusă în regiune. În Karabah, vor fi dislocați 1.960 de militari ruși din Brigada 15 Infanterie Moto a Regiunii Militare Centru, 90 de transportoare blindate BTR-82A, 380 de unități de automobile și echipamente speciale, inclusiv vehicule blindate Tigr și Taifun, elicoptere și drone de atac și de transport militar.

În Abhazia se află dislocată Baza Militară 7 a Forțelor Armate ale Rusiei, care include un contingent de până la 4.000 de militari. Locația principală a acesteia este reprezentată de fostele facilități de menținere a păcii și aerodromul militar Bambora din Regiunea Gudauta, terenul de antrenament și o parte a portului din Ochamchira, garnizoanele militare ruso-abhaze din defileul Kodori și din apropierea centralei hidroelectrice Inguri.

De asemenea, în Armenia, se află Baza Militară 102 a Forțelor Armate ale Rusiei din Gyumri, cu efective de aproximativ 5.000 de militari.

În același timp, începând din anul 2009, în Osetia de Sud, a fost desfășurată Baza Militară 4, cu efective de aproximativ 4.000 de militari. Locația principală a acesteia include fostele facilități de menținere a păcii din Tskhinvali, un teren de antrenament în Dzartsemi, un oraș militar și o bază aeriană în Dzhava, un oraș militar la patru kilometri nord de Tskhinvali și un aerodrom comun, în satul Kurta.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy