Centru HIMARS în România? Lockheed Martin: O solicitare în acest sens trebuie să vină inițial din partea României

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme HIMARS ale Armatei române. Foto: Batalionul 81 ROT via MApN
Sisteme HIMARS ale Armatei române. Foto: Batalionul 81 ROT via MApN

Adrian Iacob, director executiv Lockheed Martin Romania, în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum, a vorbit despre un „centru HIMARS în România”.

Conferința Black Sea and Balkans Security Forum, organizată de New Strategy Center în perioada 2-3 septembrie 2022, a avut un panel special dedicat industriei de apărare din SUA.

În cadrul acestui panel a luat cuvântul și Adrian Iacob, director executiv al Lockheed Marin Romania. 

Acesta a făcut referiri despre un centru HIMARS în țara noastră, dar primii pași trebuie să fie făcuți de Ministerul Economiei.

„Pentru parteneriate ai nevoie de sprijinul Guvernului pentru a obține rapid documente. Dacă discutăm despre un centru HIMARS nu o putem face până nu primim o solicitarea din partea Ministerului Economiei.

Noi am prezentat o scrisoare de interes, dar Guvernul nu a reacționat. În niciun caz nu e o critică, ci pur și simplu evidențiez anumite realități. Companiile americane de la masa discuțiilor ar trebui să înțeleagă un lucru extrem de important: Parteneriatul cu România nu e doar o chestiune economică, ci și o chestiune de securitate”, a precizat reprezentantul Lockheed Marin.

 

Achiziția de HIMARS

 

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme.

România e prima țară din Europa de Est care achiziționează lansatoare HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel