Celulă ISIS anihilată la Casablanca

Eduard Pascu |
Data publicării:
Gruparea Stat Islamic
Gruparea Stat Islamic

O celulă a Statului Islamic anihilată săptămâna trecută plănuia atacuri împotriva mai multor obiective din oraşul Casablanca şi din portul acestuia, a declarat luni şeful serviciului de securitate marocan BCIJ, Abdelhak Khiame, precizând că un sirian care a furnizat sprijin logistic grupului este în continuare în libertate, transmite Reuters, anunță Agerpres.

Celula avea drept ţinte obiective economice sensibile atât în Casablanca, cât şi în largul portului, a indicat responsabilul marocan. Potrivit acestuia, jihadiştii, ce au vârste între 19 şi 27 de ani, s-au radicalizat pe Internet.

Khiame a afirmat că, probabil, celula a fost ultima care i-a jurat credinţă liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, înainte de moartea acestuia la sfârşitul săptămânii trecute într-o operaţiune a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Poliţia marocană a anunţat vineri arestarea a şapte presupuşi militanţi în apropiere de Casablanca şi în zonele Ouazzane şi Chefchaouen, din nordul ţării. Suspecţii deţineau arme de foc, materiale pentru fabricarea de bombe, o barcă pneumatică, echipamente de scufundare şi de navigaţie.

'Liderul acestei celule încercase să se alăture SI în Sahel, dar nu reuşise', a mai declarat Abdelhak Khiame.

Potrivit responsabilului marocan, SI îl instruise pe liderul celulei să pregătească, în schimb, atacuri pe teritoriul Marocului, iar un sirian al cărui nume nu a fost indicat i-a furnizat sprijin logistic. 'Armele confiscate proveneau din regiunea Sahelului', a adăugat Khiame.

Comparativ cu alte ţări din Africa de Nord, Marocul a fost în general mai ferit de atacuri ale islamiştilor. Cel mai recent a avut loc în decembrie 2018, când militanţi loiali Statului Islamic au ucis două turiste scandinave.

Vezi și: Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune a forțelor speciale SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel