Celulă ISIS anihilată la Casablanca

Eduard Pascu / 28 oct 2019 / 16:00
Gruparea Stat Islamic
Gruparea Stat Islamic

O celulă a Statului Islamic anihilată săptămâna trecută plănuia atacuri împotriva mai multor obiective din oraşul Casablanca şi din portul acestuia, a declarat luni şeful serviciului de securitate marocan BCIJ, Abdelhak Khiame, precizând că un sirian care a furnizat sprijin logistic grupului este în continuare în libertate, transmite Reuters, anunță Agerpres.

Celula avea drept ţinte obiective economice sensibile atât în Casablanca, cât şi în largul portului, a indicat responsabilul marocan. Potrivit acestuia, jihadiştii, ce au vârste între 19 şi 27 de ani, s-au radicalizat pe Internet.

Khiame a afirmat că, probabil, celula a fost ultima care i-a jurat credinţă liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, înainte de moartea acestuia la sfârşitul săptămânii trecute într-o operaţiune a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Poliţia marocană a anunţat vineri arestarea a şapte presupuşi militanţi în apropiere de Casablanca şi în zonele Ouazzane şi Chefchaouen, din nordul ţării. Suspecţii deţineau arme de foc, materiale pentru fabricarea de bombe, o barcă pneumatică, echipamente de scufundare şi de navigaţie.

'Liderul acestei celule încercase să se alăture SI în Sahel, dar nu reuşise', a mai declarat Abdelhak Khiame.

Potrivit responsabilului marocan, SI îl instruise pe liderul celulei să pregătească, în schimb, atacuri pe teritoriul Marocului, iar un sirian al cărui nume nu a fost indicat i-a furnizat sprijin logistic. 'Armele confiscate proveneau din regiunea Sahelului', a adăugat Khiame.

Comparativ cu alte ţări din Africa de Nord, Marocul a fost în general mai ferit de atacuri ale islamiştilor. Cel mai recent a avut loc în decembrie 2018, când militanţi loiali Statului Islamic au ucis două turiste scandinave.

Vezi și: Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune a forțelor speciale SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy