Cele trei state vecine Serbiei care au blocat vizita lui Lavrov. Rusia amenință cu un răspuns dur după închiderea spațiului aerian

Darius Muresan |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Moscova a denunţat închiderea de către ţări europene vecine Serbiei a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni la Belgrad, informează Agerpres, care citează AFP.

"Astăzi, (...) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia", a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

"Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian", a adăugat ea.

Potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, este vorba de trei ţări vecine Serbiei: Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea".

 

Rușii amenință că vor reacționa dur 



La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a denunţat luni dimineaţa închiderea spaţiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat "împotriva Rusiei ca stat şi Serbiei ca stat".

"Sper că reacţia va fi comună şi extrem de severă, nu doar sub formă de proteste diplomatice, ci se va traduce şi prin acţiuni practice, concrete", a scris Kosaciov pe mesageria Telegram.

Duminică, şefa guvernului sârb Ana Brnabic a declarat că situaţia din jurul acestei vizite era "extrem de complicată" din cauza imposibilităţii de a survola unele ţări şi că preşedintele sârb Aleksandar Vucic lucra el însuşi la organizarea vizitei.

Serghei Lavrov este vizat din 25 februarie, la o zi după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, de sancţiuni ale UE, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin.

Lavrov urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel