Cel mai mare genocid orchestrat de regimului comunist. Ucraina comemorează victimele Holodomorului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina comemorează, sâmbătă, 24 noiembrie, victimele Marii Foamete (Holodomor) din 1932-1933, perioadă în care milioane de ucraineni nevinovați au fost uciși de regimul comunist totalitar. În mod tradiţional, la ora 16:00, ucrainenii vor ţine un minut de reculegere în memoria victimelor Holodomorului şi vor lua parte la acţiunea „Aprinde o lumânare”, în cadrul căreia cetăţenii aprind lumânări şi le aşează la ferestre şi la monumentele ridicate în memoria celor care au murit în timpul Marii Foamete.

Comemorarea victimelor Holodomorilor este marcată anual în cea de-a patra sâmbătă a lunii noiembrie, în baza decretelor prezidențiale din 1998 și 2007. În secolul XX, ucrainenii au fost forţaţi de regimul comunist să moară de foame, şi nu odată, ci de trei ori - între 1921-1923, 1932-1933 și între 1946-1947. Cu toate acestea, cel mai greu de suportat a fost Holodomorul din 1932-1933.

Care au fost motivele Holodomorului?

Cercetătorii care se ocupă de studierea Holodomorului consideră că marea foame a fost folosită de regimul comunist pentru a suprima aspirațiile ucrainenilor la independență, a distruge baza social-economică a ideii naționale ucrainene și a elimina națiunea ucraineană.

,,Moscova a planificat foametea pentru a distruge țărănimea ucraineană ca bastion național. Sătenii ucraineni au fost distruși nu pentru că erau țărani, ci pentru că erau țărani ucraineni", potrivit profesorului american Robert Conquest, citat de 112.international.

Campania de ucidere prin foamete a ucranienilor de către autorităţile sovietice de la Moscova, a fost unul dintre cele mai mari şi mai cumplite genociduri ale secolului XX. Condus şi orchestrat de Iosif Stalin între anii 1932-1933, acest genocid a avut ca scop principal distrugerea oricărei forme de independenţă şi opoziţie din rândurile poporului ucrainean. Genocidul respectiv a fost un cumplit mijloc de control şi opresiune prin negarea dreptului elementar la hrană şi alte nevoi de bază ale omului. De altfel, denumirea acestui genocid în limba ucraineană este de Holodomor, adică „moarte prin înfometare’’.

Este foarte dificil de stabilit numărul morților din timpul Marii Foamete (cunoscută în istoriografie ca „Holodomor”: (holod=foamete, omor=a ucide) datorită faptului că mulți morți din cauza foametei au fost trecuți în certificatele de deces ca urmări ale altor probleme de sănătate, iar multe registre au fost distruse din ordinele liderilor comuniști. Un număr estimativ al morților rezultați în urma acestui fenomen, acceptat de majoritatea istoricilor, ar fi undeva în jurul cifrei de 5 milioane de oameni. Holodomorul sau Foametea ucraineană (1932-1933) a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale din istoria modernă a ucrainenilor, cu un număr de morți estimat de Academia de Științe a Ucrainei şi Institutului de Demografie şi Studii Sociale la circa 4,5 milioane de oameni. În total, numărul celor care au murit de foame pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se ridică la circa 8 milioane.

În 2006, Rada Supremă de la Kiev a recunoscut în mod oficial, prin lege, Holodomorul din 1932-1933 drept genocid îndrepta împotriva poporului ucrainean. Această lege interzice negarea publică a Holodomorului, însă nu prevede şi sancțiuni în acest sens. În plus față de Ucraina, 15 state membre ONU au recunoscut Holodomorul din Ucraina din 1932-1933, drept un act de genocid.

,,Foamea nu a ocolit nici celelalte republici ale Uniunii Sovietice. Pierderile cauzate de mortalitatea ridicată cauzată de foamete în întreaga Uniune Sovietică s-au ridicat la 8,7 milioane de morţi", susţine într-un studiu Oleksandr Gladun, director în cadrul instituţiei de cercetare. Cele mai mari pierderi cauzate de mortalitatea ridicată din anul 1933 au fost înregistrate în Kazahstan și în Ucraina.

Pierderi semnificativ mai mici au fost în Rusia, precum şi în republicile din Asia Centrală, în Belarus și în republicile din Transcaucazia.

Cei mai mulți ucraineni au murit de foame în regiunile Harkiv, Kiev, Poltava, Sumi, Cerkasi, Dnipropetrovsk, Jitomir, Vinniţa, Cernihiv, Odesa, dar şi în partea Moldovei încadrate în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. Aproximativ 81% dintre victimele foametei din Ucraina erau etnici ucraineni, 4,5% - ruşi, 1,4% - evrei şi 1,1% - polonezi, printre victime existând, însă, şi mulţi belaruși, bulgari și unguri.

Cuvântul "Holodomor" a apărut pentru prima dată în 1978, în lucrări tipărite de ucrainenii care au emigrat în Canada și în Statele Unite ale Americii. În perioada URSS, atunci când abordau subiectul Marii Foamete, istoricii nu aveau voie să vorbească decât despre "dificultăți în privinţa aprovizionării cu alimente", fiind obligaţi să evite termeni precum "foame" sau "înfometare". Astfel, cuvântul "Holodomor" a fost pronunţat public pentru prima dată în decembrie 1987, când primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Vladimir Şerbiţki, susţinând un discurs dedicat împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea URSS, a recunoscut, practic, foametea din perioada 1932-1933.
Cu toate acestea, "părinte'' al Convenției Genocidului este considerat Raphael Lemkin, care a inventat termenul ''Holodomor'' în 1953, declarând că "distrugerea națiunii ucrainene este un exemplu clasic de genocid".

În 2010, președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, că „ar fi greşit şi nedrept ca Holodomorul să fie declarat drept genocid împotriva unui popor anume”. Ianukovici a susţinut atunci că, în 1932-1933, a fost vorba despre o „tragedie comună a statelor care au făcut parte din URSS”.Termenul "genocid" nu se regăseşte în documentele ONU, UNESCO și ale APCE dedicate Holodomorului din 1932-1933.

În 2006, în timpul președintelui Viktor Iușcenko, Serviciul de Securitate al Ucrainei a desecretizat mai mult de 5.000 de pagini de arhive de stat pe tema Holodomorului. Numărul de victime în rândul ucrainenilor este evaluat diferit, unii susţinând că ar fi vorba despre 1,8 milioane de morţi, în timp ce alţii vorbesc despre 7, 8 sau chiar 10 milioane. Cu toate acestea, cei mai mulți experți sunt de acord că victime directe ale Holodomorului au fost aproximativ 3-3,5 milioane de ucraineni.

Conform estimărilor Institutului de Demografie și Studii Sociale al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Holodomorul a luat viaţa a 3,2 milioane de ucraineni, iar într-o decizie a Curții de Apel Kiev privind autorii Marii Foamete se vorbeşte despre 3,9 milioane de victime.

Nu există un consens în rândul oamenilor de știință nici în privinţa numărului total de decese cauzate de foamete în întreaga URSS în perioada 1932-1933. Unii istorici străini spun că este vorba despre 5,5-8 milioane de victime, susținând că mai mult de jumătate dintre ei au fost ucraineni, notează Rador.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel