Sute de tancuri și blindate pentru Ucraina. ”Ramstein ar putea deveni chiar mai important decât NATO”. Cel mai eficient mecanism din ultimele decenii?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule de luptă de tip Bradley, în timpul unui transport. Foto: U.S. Army
Vehicule de luptă de tip Bradley, în timpul unui transport. Foto: U.S. Army

Ajutorul occidental consistent pentru Ucraina pare un lucru normal astăzi, dar e bine să ne aducem aminte de unde am pornit: căștile și vestele antiglonț donate de Germania probabil că s-ar fi transformat în câteva (zeci) de obuziere și tone de muniții dacă nu ar fi existat un format solid de cooperare a statelor care sprijină apărarea Ucrainei împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei.

Așa cum prezintă și publicația Politico, la câteva zile după 24 februarie, când a devenit tot mai clar că atacul inițial al Rusiei eșuase, Statele Unite și partenerii au fost nevoiți să treacă la nivelul următor și să depășească temerile din trecut cu privire la înarmarea Ucrainei și să se angajeze pe termen lung.

Reuniunea în format Ramstein, coordonată de Mark Milley, Lloyd Austin și Oleksii Reznikov

Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, așa-numitul format Ramstein, reunește lunar șefii apărării a peste 40 de state care au luat decizii vitale pentru sprijinirea apărării ucrainene, de la rachete de mare precizie, până la tancuri de luptă principale.

Statele Unite au fost nevoite să găsească o formulă suficient de flexibilă și de eficientă care să poată ajuta Ucraina fără să implice NATO, ca organizație. Așa cum remarca și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, în acest moment, alături de Ucraina sunt statele NATO, nu alianța nord-atlantică.

Totuși, timpul a dovedit că formatul Ramstein dă rezultate și este loc de mediere între țări precum Polonia  și nucleul Europei - Germania și  Franța - care se află adesea ”în întârziere”.

Reuniunea din ianuarie este unul dintre exemplele cele mai grăitoare, în acele zile fiind decisă furnizarea tancurilor de luptă principale Leopard 2 și Abrams, dar și a altor sute de blindate.

În situații de criză ”asimetrică”, se pare că formatul NATO este depășit. NATO nu avea cum să răspundă agresiunii Federației Ruse în Ucraina întrucât, ca alianță defensivă, nu poate acționa decât ca răspuns în fața unei agresiuni împotriva unui stat membru.

Totuși, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă, indirect, o amenințare la adresa mediului de securitate euro-atlantic.

”Acest război va reseta întreaga arhitectură de securitate. Este un restart major și nu cred că occidentalii vor permite o victorie a Rusiei, pentru că ar fi un precedent foarte periculos - un alt ar putea face același lucru”, declara și analistul Armand Goșu, invitat în podcastul IGDLCC, de la George Buhnici.

”Ramstein, această coaliție de voință poate să devină mai importantă decât NATO”, mai explică Goșu, care este de părere că SUA, împreună cu aliații cei mai apropiați, precum UK, statele baltice sau Polonia, ar putea chiar intra într-un conflict cu Rusia dacă Ucraina nu rezistă.

 

Ce a primit Ucraina până acum

Formatul Ramstein a facilitat ca aliaţii NATO şi partenerii lor să furnizeze Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi recucerească teritoriul, anunţat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Au ajuns în Ucraina 98% din materialele promise, suficient pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate, a declarat el.

”De la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, statele membre NATO au furnizat şi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi avioane de luptă MIG-29 de fabricaţie sovietică deţinute de Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, acestea au instruit zeci de mii de militari ucraineni în utilizarea armamentului armatelor NATO”, a mai spus înaltul oficial al NATO.

În cadrul ultimei reuniuni a Grupului de Contact „Ramstein”, din 21 aprilie, au fost stabilite prioritățile privind livrarea de muniții către militarii Forțelor Armate, fiind decisă furnizarea de noi  sisteme de apărare aeriană.

Deși sunt și situații în care livrarea echipamentelor, din partea unor state, încă întârzie, donațiile continuă să curgă peste granița către Kiev, iar mare parte a oficialilor sunt optimiști. 

„Nu putem lăsa oboseala războiului să preia controlul în societățile și în politica noastră”, a spus ministrul leton al Apărării, Inara Murniece. „Trebuie să păstrăm acest ritm și să facem tot posibilul pentru ca ofensiva ucraineană de primăvară și vară să reușească. Nu putem pierde acest moment”, conchide oficialul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel