"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a recurs la noi raționamente pentru declarațiile sale ferme de susținere a Kievul, în contextul unor discuții intense privind modul în care ar putea ajuta în continuare, la nivel internațional, apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești. Discuțiile la nivel european s-au intensificat având în vedere intensitatea operațiunilor militare rusești și întârzierile în aprobarea unei asistențe suplimentare pentru Ucraina din partea Statelor Unite, cel mai mare furnizor de arme pentru Armata ucraineană.

Într-un interviu special acordat pe 14 martie principalelor canale de televiziune franceze, Emmanuel Macron a reiterat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare pentru Europa și pentru întraga lume și că europenii, a spus el, ar trebui să crească ajutorul acordat ucrainenilor și să își consolideze capacitățile de apărare.

Interviul a avut loc în contexul vizitei lui Macron la Berlin, la 15 martie, unde problema războiului Rusiei împotriva Ucrainei va fi unul dintre principalele subiecte de discuție în cadrul întâlnirilor sale cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul polonez Donald Tusk.

Unele dintre declarațiile președintelui francez par să indice un dezacord între cele mai mari două țări ale UE, Franța și Germania, cu privire la măsurile pe care ar trebui să le ia Europa pentru a opri expansionismul revanșard al Rusiei.

Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă recent că este deschis la posibilitatea trimiterii de trupe pe teritoriul Ucrainei, dar aceasta initiativa a întâmpinat o opoziție puternică, în special din partea Germaniei.

Cancelarul german Olaf Scholz a refuzat categoric să ia în considerare măcar posibilitatea ca trupe germane să fie desfășurate în Ucraina, iar Berlinului i se reamintește că Franța este mult în urmă în ceea ce privește ajutorul oferit ucrainenilor.

Dar, Macron continuă să insiste că situația cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei este atât de gravă încât necesită soluții extraordinare.

"Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Care ar fi încrederea la nivelul tarii noaste în puterea politica - Uniunea Europeană și membrii săi - dacă am permite să se întâmple acest lucru? Ce ar fi atunci securitatea pentru europeni?", a declarat liderul francez într-un interviu.

Emmanuel Macron a subliniat în fața publicului francez că o eventuală victorie a Rusiei ar schimba și viața francezilor, deoarece "nu ar mai exista securitate în Europa".

,,Cine ar crede o secundă că președintele Putin, care nu și-a respectat niciuna dintre limite, s-ar fi oprit aici?", a precizat acesta.

Macron i-a criticat pe cei care se folosesc de apelurile la pace pentru a satisface intențiile agresive ale Rusiei: "Acei oameni care nu vor să sprijine Ucraina, nu aleg pacea, ci înfrângerea".

,,Astăzi este timpul rezistenței pentru noi. Și astăzi este momentul în care spun că trebuie să spunem: dacă Rusia continuă să escaladeze, dacă situația se înrăutățește, trebuie să fim pregătiți, vom fi pregătiți. Vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată", a spus Macron.

Un sondaj de opinie realizat în martie de cotidianul La Tribune a arătat o scădere de 11% a aprobării opiniei publice franceze privind ajutorul acordat Ucrainei față de vara trecută, ajungând la 39% în prezent.

Aproximativ 79% s-au declarat împotriva trimiterii de trupe de luptă în Ucraina, iar 47% au declarat, de asemenea, că nu doresc ca instructorii francezi să efectueze antrenamente în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel