Cehia își onorează promisiunea. Peste 4.000 de proiectile de artilerie vor ajunge în Ucraina zilele acestea

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Ministerul ceh al Apărării a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că în următoarele zile va oferi Ucrainei o donație militară constând în 4.000 de proiectile de artilerie, în contextul amenințării cu care se confruntă Kievul în relația cu Rusia

Guvernul ceh a aprobat o donație în valoare de 1,7 milioane de dolari, a declarat Jakob Vinor, purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh al Apărării, în timp ce ministerul a detaliat pe site-ul oficial că este vorba de nu mai puțin de 4.006 proiectile (obuze) calibrul 152 mm.

"Acestea vor fi expediate în Ucraina în zilele următoare, dar nu pot spune data exactă", a afirmat Vinor.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Chernokhova, a descris donația drept "un gest de solidaritate". "Dezvoltăm o cooperare pe termen lung cu Ucraina și sprijinim tranziția acesteia spre democrație", a declarat Chernokhova.

Ministerul Apărării a precizat că proiectilele de 152 mm sunt incompatibile cu noile sisteme de artilerie grea de 155 mm care au intrat în dotarea armatei cehe după ce aceasta a aderat la NATO în 1999.

Ministerul Apărării a mai precizat că "întărirea capacității de autoapărare a Ucrainei este în interesul Republicii Cehe, deoarece va reduce riscul unui conflict armat în Europa de Est".

De asemenea, ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a anunțat marți că, în semn de solidaritate, va vizita Ucraina în perioada 7-8 februarie, împreună cu omologii săi din Slovacia și Austria, state care se află pe lista celor cu care Cehia urmărește să își coordoneze furnizarea de armament și muniții către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel