Pentru a descuraja Cehia să ajute Ucraina, Rusia insinuează că transporturile de arme ar putea fi vizate de acte de sabotaj

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a trimis o notă de protest Republicii Cehe pentru transferul de arme către Ucraina. Rușii consideră că Cehia nu poate oferi Ucrainei arme de provenienţa sovietică fără acordul Moscovei. Ministrul ceh de Externe, Jan Lapivsky, a respins pretenţiile ruşilor, precizând că Rusia face declaraţii mincinoase.

„Ministerul Afacerilor Externe a primit o notă în care se spune că ne este interzis să furnizăm arme de provenienţa sovietică către țări terțe fără permisiunea Rusiei. Rusia minte pentru a împiedica sprijinul pe care noi îl acordam Ucrainei”, a declarat Lipavsky, potrivit CeskeNoviny.

Rusia încearcă, în general, să descurajeze țările occidentale să ajute Ucraina prin amenințări, extorcare și răspândire dezinformare. În acest caz, Moscova susține că, fără acordul Rusiei, Republica Cehă nu trebuie să exporte tehnologia de provenienţa sovietică. Aceasta este o prostie, doar o altă nebunie și jenantă încercare a Rusiei", a spus oficialul ceh.

Rusia a avertizat oficial Statele Unite și alte națiuni occidentale în această săptămână că furnizarea de arme către Ucraina alimentează conflictul și ar putea avea „consecințe imprevizibile”. 

„La începutul lunii martie, ambasadorul rus l-a informat pe ministrul adjunct de externe al Republicii Cehe că Rusia se așteaptă la atacuri teroriste asupra convoaielor de arme occidentale în Ucraina. Percepem acest mesaj că pe o amenințare pe care Rusia însăși o pregătește, recurgerea la operațiuni de sabotaj. Înțelegem că rușii transmit mesaje similare şi celorlalte state membre NATO şi UE, a declarat Lipavsky.

Ministrul ceh de Externe a adăugat că Rusia a încercat să descurajeze țările UE și NATO să ajute Ucraina încă de la începutul agresiunii sale.

Partea cehă oferă Ucrainei arme și alte echipamente militare. Din 6 aprilie, valoarea totală a echipamentelor militare pe care Cehia le-a oferit Ucrainei se ridica la aproximativ 1,1 miliarde de coroane cehe.

Totuși, din motive de securitate, Ministerul ceh al Apărării nu a precizat cu exactitate, în mod oficial, ce arme a oferit Ucrainei pentru a rezista în fata agresiunii militare ruse.

Până acum, în mass-media occidentală, au apărut informaţii că Cehia a trimis în Ucraina obuziere autopropulsate Dana și lansatoare de rachete RM-70 Grad de producție cehoslovacă. 

Marţea trecută, The Wall Street Journal a scris, referindu-se la informaţii primite de la reprezentanții Ministerului ceh al Apărării, că Cehia a trimis Ucrainei mai mult tancuri sovietice T-72M modernizate și vehicule de luptă pentru infanterie (BVP).

Mass-media ucraineana precizează că, din motive de securitate, Ministerul Ceh al Apărării nu doreşte să comunice timpul și valoarea ajutorului militar pe care îl acorda Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel