Cehia a donat Ucrainei obuziere autopropulsate DANA de 152 mm (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui material video publicat pe pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker - care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict - un obuzier autopropulsat DANA de 152 mm este folosit acum de Forțele Armate Ucrainene. Republica Cehă ar fi livrat armatei ucrainene mai multe astfel de sisteme de artilerie.

Pe 6 aprilie 2022, Republica Cehă a trimis în Ucraina mai multe tancuri T-72, dar şi vehicule de luptă BVP-1, de fabricație sovietică, produs sub licență în Republica Cehă.

În ianuarie 2022, cu puţin timp înainte ca Rusia să atace Ucraina, Cehia anunța transferul a peste 4.000 obuze de artilerie de 152 mm, ca parte a unui pachet militar în valoare totală de 1,7 milioane de dolari. Muniția de 152 mm poate fi folosită de obuzierele autopropulsat DANA.

Cotidianul The Times aminteşte că Cehia a fost primul stat membru NATO care a furnizat Ucrainei arme grele, cum ar fi tancuri, transportoare blindate, sisteme de artilerie şi obuziere autopropulsate.

Republica Cehă a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la începutul recentei invazii ruse și are în depozitele armatei sale multe echipamente stocate pe care forțele ucrainene le-ar putea folosi.

Industria cehă de apărare se concentrează, de asemenea, pe modernizarea și menținerea într-o stare tehnică relativ bună a armelor pe care le-a moştenit din perioada sovietică, care sunt exact ceea ce a cerut Ucraina până acum.

Analiştii militarii ai publicaţiei ArmyRecognition amintesc că Cehia a semnat recent, la sfârşitul anului trecut, un contract cu compania franceză Nexter pentru achiziționarea obuzierelor autopropulsate Caesar de 155 m care va înlocui vechiul obuzier DANA. Astfel, Cehia ar avea toate motivele să ofere Ucrainei obuziere DANA la care armata cehă vrea să renunţe.

Armata cehă, care deține un stoc considerabil de obuze de 152 de mm, standard sovietic, trece treptat la proiectile de calibrul 155 de mm standard NATO.

Dana 152 mm este un obuzier autopropulsat montat pe camion care a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1970 de compania cehă ZTS pentru a îndeplini cerințele operaționale ale armatei cehe pentru un sistem de artilerie autopropulsat extrem de mobil.

Obuzierul DANA este instalat pe un șasiu militar de camion TATRA 815 8x8 și a fost unul dintre primele obuziere autopropulsate cu roți dezvoltate pentru piața militară. Aspectul DANA este împărțit în trei părți principale, cu compartimentul șoferului în față, o turelă complet închisă în centru și compartimentul motorului în spate.

Obuzierul montat pe camion este echipat cu un sistem de încărcare automată. Are o rază de tragere maximă de 20 km cu muniția standard și 28 km cu muniția cu rază extinsă. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel