Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Cehia a identificat deja peste un milion de proiectile de artilerie din întreaga lume care ar putea fi achiziționate pentru Ucraina. 

Potrivit președintelui Republicii Cehe, Petr Pavel, țara sa a identificat deja peste un milion de piese de muniție de artilerie în țări din afara Uniunii Europene care ar putea fi achiziționate pentru Ucraina.

„Până acum am identificat aproximativ 800.000 de piese de muniție de artilerie de calibru 155 pentru Ucraina, asta era adevărat cu ceva timp în urmă. Acum sunt peste un milion”, a spus Pavel.

Liderul ceh a mai anunțat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Vilnius că țara sa negociază forma unui acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu Ucraina, scrie publicația cehă iDNES.

Inițial, la Conferința de Securitate de la München din februarie, președintele ceh a informat privind demersurile pentru achiziționarea a 800.000 de proiectile de artilerie pentru Ucraina - jumătate de milion de bucăți de calibru 155 milimetri și 300.000 de piese de 122 de milimetri. Peste 20 de țări s-au alăturat inițiativei cehe.

În Lituania, Petr Pavel s-a întâlnit și cu Zelenski, care, potrivit acestuia, a subliniat că Ucraina are nevoie în primul rând de muniție de 155 de milimetri. (Foto: Președintele Pavel în timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană la Vilnius / Sursa: Petr Pavel, X)

Trebuie spus că inițiativa cehă nu este singurul demers de acest tip, altele similare sunt dezvoltate de Estonia, Marea Britanie, iar Franța a vorbit și ea despre acțiuni similare. Dacă se vor concretiza, inițiativele vor asigura Ucrainei aproximativ 2,5 milioane de proiectile de artilerie.

Primul transport de muniție ar trebui să ajungă pe câmpul de luptă cel târziu în iunie.

Potrivit lui Pavel, Ucraina are nevoie de o cantitate mare de muniție pentru că se așteaptă la începutul ofensivei rusești în lunile de vară. „Pentru ca ei (ucrainenii) să-l poată păstra, sau să-l oprească, au nevoie în primul rând de suficientă muniție de artilerie. Scopul este să-i aducă în Ucraina în cel mai mare număr posibil în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Pavel.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel