Ce urmează pe frontul de sud după eliberarea Hersonului. Cu impas ucrainean la Nipru și Armata rusă obosită, toți ochii sunt pe Zaporojie

Cătălin Costea |
Data publicării:
Herson, foto: Sky News
EXCLUSIV
Herson, foto: Sky News

După retragerea trupelor ruse pe malul stâng al Niprului, ofensiva ucraineană în sud pare să fi intrat într-un impas. Avantajul natural reprezentat de fluviul Nipru, pe care ucrainenii l-au exploatat cu abilitate, devine o mare problemă acum când se pune problema traversării apei.

Fluviul Nipru este practic cel mai mare obstacol natural din toată Ucraina. Traversând țara de la nord la sud, și trecând prin mai multe orașe mari, inclusiv prin capitala Kiev, înainte de a se vărsa în Marea Neagră, acesta are în anumite puncte o lățime aproximativ 15 km.

Fluviul a reprezentat prin alternanță oportunități pentru ambele forțe combatante. În luna mai, forțele ucrainene au folosit sistemele americane HIMARS și obuziere de fabricație europeană pentru a viza podurile de peste Nipru din apropierea Hersonului ocupat de ruși. Distrugerea podurilor a întrerupt aprovizionarea trupelor ruse care ocupau jumătatea de nord a regiunii Herson.

Acum însă, când trupele ruse și-au consolidat pozițiile pe malul stâng, continuarea contraofensivei cu trecerea fluviului este aproape imposibilă. 

 

Armata rusă, foarte probabil obosită, înfometată și cu capacitatea de luptă în scădere

 

Armata rusă prezentă pe frontul general din Ucraina este foarte probabil obosită, înfometată și cu capacitatea de luptă în scădere, în timp ce recruții neantrenați și nefericiți se îndreaptă cu greu spre linia frontului pentru a înlocui zecile de mii de militari care au fost uciși sau răniți în nouă. luni de război.

Cu toate acestea rușii sunt încă în luptă. Pe malul stâng al Niprului se află peste 20 de mii de militari și sute de vehicule blindate aparținând Armatelor 8 și 49 arme întrunite și, la modul general, cele două armate încă au elicoptere de atac și avioane de luptă mai multe și mai bune decât cele pe care le pot angaja ucrainenii.

O încercare a trupelor ucrainene de a forța trecerea fluviului s-ar putea solda cu pierderi grele în aceste condiții și, foarte probabil, ar putea eșua. O simplă paralelă cu pierderile înregistrate de ucraineni la traversarea râului mult mai îngust, Inguleț, la nord de Herson și din dreapta fluviului, este suficientă pentru a înțelege că abordarea frontală a Niprului pe la Herson nu este nicidecum o soluție.

 

Toți ochii sunt pe Zaporojie 

 

În schimb, forțele ucrainene ar putea lansa o nouă contraofensivă din zonele în care au trecut deja Niprul, adică din Regiunea Zaporojie. 

O mare parte din estul Regiunii Zaporojie este sub ocupație rusă, dar nu și partea de nord, care include și orașul Zaporojie situat la rândul său pe Nipru la aproximativ 250 km nord-est de orașul Herson. 

Forțele ucrainene din nordul regiunii ar putea fi concentrate pentru o contraofensivă puternică spre sud și, dacă străpung apărarea rusă, să se întoarcă spre vest și să elibereze malului stâng al Niprului până la gura fluviului.

O astfel de manevră pare singura posibilă la acest moment pentru a-i forța pe ruși să elibereze sudul Ucrainei până la intrarea în Peninsula Crimeea. Ce se va întâmpla după aceea este dificil de prognozat, însă nu este nici pe departe exagerat să considerăm că o situație militară favorabilă Ucrainei în sud ar putea reprezenta un punct de plecare spre continuarea ofensivei în interiorul Crimeei. 

 

Contraofensiva din Zaporojie cu manevra spre Herson este o mișcare așteptată de ruși

 

Însă contraofensiva din Zaporojie cu manevra spre Herson este o mișcare nu doar evidentă, ci și așteptată de comandanții ruși care au întărit încă din august sudul Regiunii Zaporojie cu cel puțin zece batalioane de mecanizate din cadrul Armatei 58 arme întrunite. Mai mult, aceștia arată că vor să preia inițiativa și, pe 17 noiembrie, la o săptămână de la retragerea din Herson, au anunțat deja că au lansat primele atacuri ale reluării ofensivei spre nordul Regiunii Zaporojie. 

Problema pentru ruși este că întăririle nu sunt grozave. Acestea includ multe dintre sutele de tancuri T-62 din anii 1980 pe care Kremlinul le-a scos din conservarea pe termen lung pentru a compensa pierderile masive înregistrate în Ucraina. 

De cealaltă parte, nu este clar dacă forțele ucrainene au capacitatea necesară pentru a executa manevra dinspre Zaporojie spre Herson, pe malul stâng al Niprului. Cele mai bine dotate mari unități tactice de luptă ucrainene, precum Brigăzile 92 și 93 Mecanizate și Brigada 128 Vânători de Munte, sunt deja uzate în contraofensivele din est, respectiv de sud. 

Teoretic, pe frontul din Zaporojie ar mai putea fi aduse Brigăzile 5 și 14 Tancuri care nu și-au făcut încă apariția în prima linie. Însă este greu de spus în ce măsură tehnica de luptă a acestora este cea de la începutul conflictului sau dacă nu cumva aceasta a fost “canibalizată” pentru menținerea puterii de luptă a brigăzilor din linia întâi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel