Ce nu a putut Armata Kievului în 16 luni a reușit Prigojin: Avionul rușilor Il-22M doborât de Wagner făcea parte dintr-o flotă de 12 aeronave și juca un rol cheie în războiul din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Epava unei forțe aeriene ruse Ilyushin-22 într-o zonă rurală din sudul Rusiei. Foto din surse deschise / Twitter
Epava unei forțe aeriene ruse Ilyushin-22 într-o zonă rurală din sudul Rusiei. Foto din surse deschise / Twitter

Pierderea avionului de comandă Ilyushin Il-22M, care a fost distrus împreună cu mai multe elicoptere de mercenarii oligarhului rus Evgheni Prigojin în timpul revoltării lor, va avea un impact negativ pe termen lung asupra operațiunilor aeriene și terestre ale Moscovei.

Informațiile militare britanice sunt convinse că doborârea avionului Il-22M va afecta acțiunile de luptă ale rușilor din Ucraina, se arată într-o analiză de zilele trecute.

„Il-22M face parte dintr-o flotă relativ mică de până la 12 aeronave care sunt utilizate intens atât în ​​scopuri de comandă, cât și pentru comunicații radio. Aceste avioane speciale au jucat un rol cheie în organizarea forțelor ruse în războiul lor împotriva Ucrainei. Fiind extrem de valoroase, acestea au operat doar în spațiul aerian rusesc, departe de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană ucraineană”, scriu britanicii.

Prin urmare, ei ajung la concluzia că pierderea acestei aeronave va avea probabil un impact negativ asupra operațiunilor aeriene și terestre ale Rusiei. „Pe termen scurt, șocul psihologic al pierderii unui număr mare de echipaj de zbor în acest fel va afecta aproape sigur moralul Forțelor Aeriene Ruse”, scriu informațiile britanice.

„Pe termen lung, există posibilitatea ca nivelurile actuale de sarcini să fie reduse pentru a gestiona în siguranță flota rămasă”, spun analiștii britanici. Potrivit acestora, acest lucru este probabil să submineze capacitatea Rusiei de a-și comanda și coordona forțele, în special în perioadele de „operațiuni cu ritm ridicat”.

 

”Putin nu se va recupera după rebeliunea Wagner”

 

Deși liderii ruși încearcă să lase impresia că totul e sub control, loialitatea anumitor grupuri din structura de putere rusă a fost puternic zdruncinată.

Consecințele rebeliunii lui Wagner împotriva lui Putin l-ar putea doborî în cele din urmă pe liderul rus, potrivit lui Michael McFaul, profesor american și fost ambasador în Rusia.

Astăzi, profesorul McFaul este director de științe politice la Universitatea Stanford și a declarat pe site-ul său că rebeliunea de scurtă durată a lui Prigojin  a afectat ireversibil reputația lui Putin, relatează Sky News.

”Pe termen scurt, Putin își va învinge rivalii. Dar imaginea pe termen lung a avut de suferit. Imaginea sa de lider invincibil a suferit o lovitură severă din care nu își va reveni.

Fostul ambasador mai crede că siguranța lui Prigojin este oarecum garantată, cel puțin deocamdată. Mai exact, McFaul consideră că Putin nu poate „îl transforma pe Prigojin într-un martir atâta timp cât mai există membri înarmați și independenți ai lui Wagner”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel