Ce armament au adus SUA în „fortăreața” România: De la tancuri Abrams și vehicule de luptă Bradley, la elicoptere Black Hawk

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian /  U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian / U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Prezența militarilor americani în sistem rotativ a adus și tehnică americană de ultimă generație dislocată în țara noastră. Într-un material al Ministerului Apărării dedicat rotației efectuate legendara Divizie 101 Aeropurtată a SUA prezentă în țara noastră, se face o trecere în revistă a tehnicii militare americane prezente în România.

E vorba de tancuri principale de luptă Abrams, vehicule de luptă Bradley, transportoare Stryker, dar și elicoptere de atac Black Hawk. 

„La Baza de la Mihail Kogălniceanu militarii americani sunt dotați cu transportoare Stryker, mașini de luptă Bradley, tancuri Abrams și elicoptere Black Hawk Apache. Militarii americani se antrenează și la Deveselu unde se află scutul anti-rachetă, dar și la Câmpia Turzii unde sunt dislocate dronele specializate în misiuni antiteroriste”, se arată într-un material publicat de emisiunea Pro Patria a Ministerului Apărării în cadrul emisiunii cu același nume difuzată de Televiziunea Română. 

2. Un tanc am... (abrams_80614100.jpeg)

Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army

Acestei tehnici militare de ultimă generație li se adaugă scutul antibalistic de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore care asigură protecția țării noastre împotriva rachetelor balistice.

Practic, România e o fortăreață iar Armata română beneficiază de sprijinul aliaților. Iar pe lângă trupele americane, în țara noastră se află dislocat și un Grup de Luptă al NATO condus de către Franța.

Data de 24 februarie 2022 și războiul fără precedent în ultimii 77 de ani declanșat de Rusia au arătat cu adevărat importanța apartenenței României la NATO.

În luna octombrie a anului trecut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, comandantului Diviziei 101 Aeropurtată a SUA, generalul de brigadă John Lubas, declara că trupele americane prezente în România „sunt gata să apere fiecare centimetru al teritoriului NATO”.

 

La Câmpia Turzii SUA au dislocat și celebrele drone MQ-9 Reaper

 

3. Dronă MQ-9... (mq_9_reaper_us_air_force_sua_91947700.jpg)

Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

Deși materialul MApN nu precizează ce tip de drone americane se află în România, e vorba de celebrele MQ-9 Reaper.

Potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene Române, care datează din vara anului trecut, un detașamentul american alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper și circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj.

MQ-9 Reaper sunt printre cele mai importante drone utilizate de Armata americană. Un astfel de UAV a fost folosit de americani și în celebra misiune în care l-au asasinat pe generalul Qassem Soleimani, arhitectul acțiunilor externe anti-americane ale Iranului.

MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot capabil să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI: Știai că: România intenționa să achiziționeze 200 de tancuri Abrams. Până la urmă tancurile SUA vor înlocui T-55, iar TR-85 rămân în dotare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel