Cazul avionului Il-76 doborât de ucraineni în spațiul aerian al Rusiei: Avionul ar fi fost lovit de un sistem antiaerian occidental, spun rușii

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de transport rus de tip Il-76. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avion de transport rus de tip Il-76. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În urmă cu aproape o săptămână un avion rusesc de transport militar IL-76 s-a prăbușit, pe data de 24 ianuarie, în districtul Korochanski din regiunea Belgorod, Rusia. În jurul acestui caz sunt însă numeroase controverse.

Avionul a fost doborât în Belgorod, în spațiul aerian al Rusiei. Belgorod se află aproape de linia frontului.

Ambele tabere se acuză după prăbușirea avionului Il-76. Imediat după doborârea avionului Il-76, ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat că Ucraina a doborât aeronava și a numit actul drept unul „barbar”.

Rusia susține că în avion se aflau 74 de persoane - 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri, șase membri ai echipajului și trei „însoțitori”. 

De partea cealaltă ucrainenii au precizat că avionul transporta rachete pentru sisteme S-300.

Portalul de știri Ukrainska Pravda a susținut inițial că surse din cadrul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au dezvăluit că avionul transporta rachete pentru sisteme rusești de apărare aeriană S-300 și că armata ucraineană l-a doborât. Ulterior, informațiile ucrainenilor s-au nuanțat, fiind indicat că evenimentele sunt în analiză.

Ucraina a cerut o anchetă internațională pentru a stabili ce transporta avionul Il-76, dar Moscova a refuzat.

Nu e nici exclus faptul ca Rusia să fi transportat cu Il-76 atât arme, cât și prizonieri ucraineni pe care să îi folosească ca scuturi umane.

Kievul a mai precizat azi că Moscova refuză predarea trupurilor neînsuflețite ale soldaților ucraineni care ar fi murit în timpul doborârii avionului.

 

Cazul avionului Il-76 doborât în spațiul aerian al Rusiei. Moscova se grăbește să dea verdicte: Avionul, lovit de o rachetă dintr-un sistem de apărare antiaeriană de producție occidentală

 

2. -imagine fara descriere- (il-76md-rusia_91366800.jpg)

Agenția rusă Tass citează surse interne din cadrul anchetei care menționează că după ce s-a ascultat cutia neagră a avionului nu există nicio îndoială că aeronava a fost lovită de o rachetă lansată de la sol. 

Totodată, publicația rusă Vzglyad, citându-l pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, precizează că datele preliminare în anchetă arată că avionul de transport ar fi fost lovit de rachete de producție occidentală. Lavrov a mai precizat că Rusia nu ascunde rezultatele anchetei.

Însă Lavrov nu a explicat de ce Moscova a refuzat o anchetă internațională din care să facă parte.

Ilyushin Il-76 este un avion de transport strategic multifuncțional cu patru motoare, proiectat în 1966 de către grupul sovietic de design Ilyushin.

Aeronava a fost concepută pentru a transporta echipamente grele în zone îndepărtate și greu accesibile. Primul prototip a zburat în 1971, iar Forțele Aeriene Sovietice au primit primele avioane din producția de serie în 1974.

Versiunile militare ale acestei aeronave au fost adesea folosite în Europa, Asia și Africa. Armata rusă le folosește și astăzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel